redakce Prima FRESH

Nakládaná husa s křupavou zeleninovou krustou a celerovým salátem

Moje hodnocení
1x

Husa neoddělitelně patřila a patří ke stěžejním slavnostním pokrmům. Kromě i dnes běžné pečené husy se podávala i tato, mnohem lehčí a stravitelnější verze, ovšem neméně reprezentativní.

8 porcí
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Z porcí husy částečně stáhněte kůži (můžete ji nakrájenou vyškvařit nebo použít na vývar), tj. místy kousky kůže pro chuť ponechejte.
  2. Do nejlépe kameninového hrnce nebo pekáče rozestřete část drobně nakrájené cibule, vložte několik porcí husy, posypte pepřem, novým kořením a hřebíčkem a postup opakujte. Poslední vrstvu zatižte třeba talířkem, na který položte těžší závaží (například konzervu).
  3. Husu nechte naloženou 2 až 3 dny v chladu, v zimě můžete až 5 dnů. Husí prsa před úpravou prošpikujte proužky slaniny.
  4. Zeleninu nakrájejte na nudličky a osmažte ji ve velkém pekáči nebo kastrolu na husím sádle. Vkládejte porce husy, osmažte je ze všech stran a pak vlijte šťávu z nakládání i s cibulí.
  5. Nádobu přikryjte a husu za častého podlévání duste doměkka.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Kusy masa rozložte do pekáče nebo na plech, zeleninu vyndejte děrovanou naběračkou, rozmačkejte ji, promíchejte se strouhankou, směs rozestřete na porce husy a zapečte dozlatova. Při podávání zakápněte šťávou z dušení masa. K takto připravené huse se podávaly opečené brambory a dobře se k ní hodí celerový salát.
PRIMA TIP: Celerový salát si můžete připravit mnoha různými způsoby, ale jedna z nejchutnějších verzí vznikne z cca ½ kg celeru, krátce povařeného, nastrouhaného nahrubo. Zakápněte trochou citronové šťávy, přidejte 2 nastrouhaná jablka a promíchejte s trochou majonézy smíchané se zakysanou smetanou a ochucené solí, pepřem a citronovou šťávou. Před podáváním pak salát ozdobte zrnky vína a lehce opraženými vlašskými ořechy.

Na slavnostním stole se bude vyjímat i kachna pečená velmi pomalu. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty