Suroviny
- husa 4 stehna + 4 prsa
- cibule 3 ks
- černý pepř (drcený) 2 lžíce
- nové koření 1 lžíce kuliček
- hřebíček (drcený) 1 ks
- anglická slanina 50 g
- mrkev 1 ks
- celer 1/4 ks
- petržel (nebo pastinák) 1 ks
- husí sádlo 4 lžíce
- strouhanka asi 5 lžic
- sůl
Postup přípravy
- Z porcí husy částečně stáhněte kůži (můžete ji nakrájenou vyškvařit nebo použít na vývar), tj. místy kousky kůže pro chuť ponechejte.
- Do nejlépe kameninového hrnce nebo pekáče rozestřete část drobně nakrájené cibule, vložte několik porcí husy, posypte pepřem, novým kořením a hřebíčkem a postup opakujte. Poslední vrstvu zatižte třeba talířkem, na který položte těžší závaží (například konzervu).
- Husu nechte naloženou 2 až 3 dny v chladu, v zimě můžete až 5 dnů. Husí prsa před úpravou prošpikujte proužky slaniny.
- Zeleninu nakrájejte na nudličky a osmažte ji ve velkém pekáči nebo kastrolu na husím sádle. Vkládejte porce husy, osmažte je ze všech stran a pak vlijte šťávu z nakládání i s cibulí.
- Nádobu přikryjte a husu za častého podlévání duste doměkka.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kusy masa rozložte do pekáče nebo na plech, zeleninu vyndejte děrovanou naběračkou, rozmačkejte ji, promíchejte se strouhankou, směs rozestřete na porce husy a zapečte dozlatova. Při podávání zakápněte šťávou z dušení masa. K takto připravené huse se podávaly opečené brambory a dobře se k ní hodí celerový salát.
PRIMA TIP: Celerový salát si můžete připravit mnoha různými způsoby, ale jedna z nejchutnějších verzí vznikne z cca ½ kg celeru, krátce povařeného, nastrouhaného nahrubo. Zakápněte trochou citronové šťávy, přidejte 2 nastrouhaná jablka a promíchejte s trochou majonézy smíchané se zakysanou smetanou a ochucené solí, pepřem a citronovou šťávou. Před podáváním pak salát ozdobte zrnky vína a lehce opraženými vlašskými ořechy.
Na slavnostním stole se bude vyjímat i kachna pečená velmi pomalu. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE