Suroviny
- husa (celá,nebo připravené čtvrtky) 1 ks
- slanina 100 g
- máslo 50 g
- mrkev 4 ks
- celer 1/2 ks
- petržel 1 ks
- rybízový džem
- červené víno (suché ) 300 ml
- pepř celý 4 kuličky
- nové koření 4 kuličky
- jalovec 4 kuličky
- bobkový list 4 ks
- tymián (čerstvý ) 4 snítky
- strouhaný perník
- sušené švestky 1 šálek
Samozřejmě, dozlatova pečená husička se zelím a knedlíkem či lokši, spláchnutá mladým vínem, to je klasika, která nesmí chybět. Ale když už budete v tom vaření a pečení, vyzkoušejte klidně později jednu překvapivou variantu, kterou vaše strávníky doslova omráčíte. Vždyť “načerno” nemusí být jen kapr!
Recept
Svatomartinská husa
Na svátek sv. Martina se sluší otevřít lahev mladého vína a upéct husu. Pečte ji hezky pomalu, pozvěte rodinu či přátele a užijte si společně milý podzimní čas.
Postup přípravy
- Husu očistěte, rozčtvrťte, osolte hrubozrnnou solí a okořeňte čerstvě namletým pepřem. Na oleji vyškvařte slaninu, přidejte máslo a porce husy orestujte na pánvi ze všech stran. Husu vyjměte a ve výpeku orestujte nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a rybízovou zavařeninou.
- Husu s orestovanou zeleninou vložte do pekáče, podlijte červeným vínem, přidejte koření a dolijte vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené. Táhněte doměkka v předehřáté troubě při teplotě 100 °C asi 5 hodin.
- Když je maso křehké, vyjměte díly husy a odstraňte kuličky koření i bobkové listy.
- Připravte si omáčku, kterou zahustěte strouhaným perníkem a pokrájenými sušenými švestkami. Vařte ještě půl hodiny.
- Jako příloha se hodí brambory i knedlíky či lokše.