Řecké grilované kuře na pomerančích

Moje hodnocení
3x

Tak tohle kuře opravdu voní řeckým létem… Svěží pomeranče se báječně snoubí s medem a brandy, typickou chuť znásobí bylinky. Skvělý recept na letní oslavu nebo nedělní oběd na zahradě.

4 porce
90 minut
řecká

Suroviny

  • malá kuřátka 2 ks po 1 kg
  • malé pomeranče 2 ks

Marináda

  • pomerančová šťáva (čerstvá pomerančová šťáva) 4 lžíce
  • brandy (např. Metaxa) 4 lžíce
  • med 4 lžíce
  • oregano (sušené oregano) 1 lžička
  • sušený tymián 1 lžička
  • sušený bobkový list, rozdrobený 1 ks
  • černý pepř (sůl)

Postup přípravy

  1. Všechny přísady na marinádu promíchejte v míse, osolte a opepřete. Marinádou potřete kuřata vně i uvnitř. Přikryté je dejte do ledničky přes noc, občas je potřete další marinádou.
  2. Rozehřejte venkovní gril. Kuřata nechte okapat z marinády a uchovejte ji. Kůru pomerančů otřete, aby se rozvoněla, po jednom je vložte do dutiny kuřat a svažte jim nožky.
  3. Kuřata napíchněte na dlouhý špíz nebo otočný gril a grilujte je asi 30 cm nad uhlíky 1 hodinu za stálého otáčení, nebo až budou propečená. Průběžně potírejte marinádou.
  4. Podávejte rozdělená na dílky, s kousky čerstvého pomeranče a smaženými brambůrkami.

PRIMA TIP: Kuřata můžete také grilovat naplocho, když odstraníte páteřní kost a rozložíte je, nejlépe do uzavíratelné mřížky. Ke konci grilování k nim přidejte nakrájené pomeranče a často je potírejte marinádou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty