Marináda
- pomerančová šťáva (čerstvá ) 4 lžíce
- brandy (např. Metaxa) 4 lžíce
- med 4 lžíce
- oregano (sušené) 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- bobkový list (sušený, rozdrobený) 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Všechny přísady na marinádu promíchejte v míse, osolte a opepřete. Marinádou potřete kuřata vně i uvnitř. Přikryté je dejte do ledničky přes noc, občas je potřete další marinádou.
- Rozehřejte venkovní gril. Kuřata nechte okapat z marinády a uchovejte ji. Kůru pomerančů otřete, aby se rozvoněla, po jednom je vložte do dutiny kuřat a svažte jim nožky.
- Kuřata napíchněte na dlouhý špíz nebo otočný gril a grilujte je asi 30 cm nad uhlíky 1 hodinu za stálého otáčení, nebo až budou propečená. Průběžně potírejte marinádou.
- Podávejte rozdělená na dílky, s kousky čerstvého pomeranče a smaženými brambůrkami.
PRIMA TIP: Kuřata můžete také grilovat naplocho, když odstraníte páteřní kost a rozložíte je, nejlépe do uzavíratelné mřížky. Ke konci grilování k nim přidejte nakrájené pomeranče a často je potírejte marinádou.