Suroviny
- citron (bio ) 2 ks
- pomeranč (bio ) 2 ks
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 4 stroužky
- paprika (mletá ) 1/2 lžičky
- chilli (vločky) 1/2 lžičky
- kuřecí paličky 8 ks
- kuřecí křídla 4–8 ks
- cibule 1 ks
- tymián (čerstvý ) 2 snítky + 1 snítka k podávání
- rozmarýn (čerstvý ) 2 snítky + 1 snítka k podávání
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Slupky v receptu hrají nejen jako barevná dekorace, která zvýrazní jemnou chuť masa a dodá mu svěžest a lehkost, ale hlavně obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku a antioxidantů než citronová a pomerančová šťáva a dužina.
Postup přípravy
- Do větší mísy vymačkejte šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijte olej, oloupejte a prolisujte česnek, přidejte papriku a chilli. Osolte, opepřete a promíchejte dohladka. Do marinády vložte kuřecí paličky a křidýlka a promíchejte. Maso můžete nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut. Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájejte na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupejte a také ji nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Kuře rozložte do pekáče kůží navrch a přelijte ho zbylou marinádou. Mezi maso naskládejte plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekejte nadrobno. Bylinky nasypte na kuře, osolte ho, opepřete a pečte v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjměte citrusy a maso dopečte dozlatova, zhruba 30 minut.
- Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.
„Ať už jste kuchařští elévové, či amatérští kuchaři, ať už vaření milujete, nebo ho berete jako nutnou součást života, oceníte chytrou troubu, se kterou nebudete mít žádné nervy. V troubě totiž vlastně připravíte jakékoliv jídlo – od polévek přes řízky až po křehké dorty a zeleninové koláče. Stačí si vybrat tu správnou a mít pod čepicí! Samozřejmě kuchařskou!“ radí Kateřina Winterová a prozrazuje svůj skvělý recept, který připravila pro značku Gorenje.