Najděte si recept
Na co máte chuť?

Martinská husa pečená na hruškách s červeným zelím a třemi druhy knedlíků
Na sv. Martina nesmí chybět husí pečínka. A protože husa je nejlepší tří- až čtyřkilová, pozvěte na nedělní oběd rodinu či přátele a pochutnejte si společně na tomhle sezonním opeřenci. Hrušky pečením zesládnou a tvoří příjemný chuťový kontrast k tučnému masu, podobně funguje i nasládlé červené zelí. A k tomu se samozřejmě hodí nejlépe knedlíky. Každý má rád jiné, tak připravte rovnou všechny – kynuté houskové, posvícenské s rohlíkovou mozaikou i šišky s mandlemi.
nad 2 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Martinská husa pečená na hruškách:
- hrušky 4 ks
- husa (ideálně o váze do 4 kg) 1 ks
- levandule 2 snítky
- sůl 2 lžíce
- celý kmín 2 lžíce
Červené zelí s pomerančovým džusem:
- červené hlávkové zelí 750 g
- červená cibule 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- cukr krupice 100 g
- čerstvý pomerančový džus 200 ml
- celá skořice 1 svitek
- badyán 1 hvězdička
- kmín 1 lžička
- suché červené víno 100 ml
- sůl
Martinský houskový knedlík:
- mléko 270 ml
- čerstvé droždí 15 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 550 g
- sušený česnek 1 lžička
- strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- hladkolistá petržel 1 hrst
- rohlíky 4 ks
- rozehřáté husí sádlo na potírání
- sůl
Posvícenský knedlík:
- starší rohlíky 4 ks
- máslo 2 lžíce
- vejce 1 ks
- mléko 270 ml
- čerstvé droždí 15 g
- hrubá mouka 550 g
- sůl
Karlovarské šišky s mandlemi:
- rohlíky 8 ks
- vlažné mléko 250 ml
- vejce 2 ks
- cibule 1 ks
- máslo 1 lžíce
- hrubá mouka 80 g
- kudrnatá petrželka 1 hrst
- plátky mandlí 100 g
- strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Martinská husa: Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky nakrájejte na čtvrtky a odstraňte jádřinec. Několik kusů vložte huse do břišní dutiny spolu s levandulovou snítkou.
- Huse odstřihněte křidýlka a pořádně ji posolte na povrchu i zevnitř. Na dno pekáče položte odstřihnutá křidýlka, na ně dejte husu prsíčky dolů a bohatě posypejte kmínem. Obložte zbylými hruškami a levandulí. Právě díky nim bude šťáva hustší a dostane svěžejší chuť. Pak husu podlijte horkou vodou tak, aby sahala asi do čtvrtiny pekáče. Přiklopte víkem a vložte pekáč do předehřáté trouby.
- Během pečení vidličkou propichujte tučnější kůži mezi stehny a trupem a také kolem křídel. Pracujte opatrně, abyste nezasáhli až do masa. Jde o to uvolnit pouze sádlo a nechat ho vytékat. Šťáva by vytékat neměla, ta během pečení musí zůstat v mase.
- Až začne být sádlo dobře vyškvařené, tedy čiré na pohled, začněte ho odebírat, aby se nepřepalovalo. Nejlépe se hodí čistá porcelánová nádoba. Pekáč s husou vždy raději vyjměte z trouby a počkejte, až se sádlo přestane vřít. Odeberte sádlo, podlijte husu horkou vodou a vraťte pekáč do trouby. Vyškvařeným sádlem husu občas během pečení přelévejte.
- Zhruba po 1 hodině je husa opečená na hřbetě dozlatova, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude hotová. Pečení trvá přibližně 2 až 2,5 hodiny.
- Upečenou měkkou husu přesuňte na mísu a zakryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo. Aby bylo dost šťávy, přilijte do výpeku horkou vodu. Usazeniny ze dna a stěn odškrábněte do šťávy a nechte chvíli povařit i s hruškami, které se pekly ve výpeku. Potom šťávu přeceďte.
- Husu naporcujte nůžkami na drůbež a vložte zpět do pekáče. Zalijte dovařenou šťávou a nechte v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout.
- Červené zelí: Zelí nakrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a opékejte ji dosklovita. Poprašte ji cukrem, promíchejte a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zalijte pomerančovým džusem a nechte přejít varem, až vznikne hustá šťáva.
- Přidejte nakrájené zelí i s kořením, podlijte vínem a duste pod pokličkou doměkka, zhruba 25–30 minut.
- Uvařené zelí dochuťte solí a podle potřeby i malým množstvím octa či cukru.
- Prima tip: Vyzkoušejte i variantu s jablečným džusem. Strouhané jablko můžete přidat i do zelí.
- Martinský houskový knedlík: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a zamíchejte, aby se rozpustilo. Trvá to zhruba 5 minut. Přidejte vejce a zlehka prošlehejte vidličkou.
- Mouku prosejte do mísy, vlijte do ní mléčnou směs, osolte, přidejte sušený česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku. Dobře prohněťte vařečkou.
- Rohlíky nakrájejte na kostičky, přisypte k těstu a promíchejte, aby se rovnoměrně rozptýlily. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 30–45 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte v mokrých dlaních šišku. Potřete ji husím sádlem, vraťte do mísy a nechte na teplém místě kynout ještě 15 minut.
- Knedlíky vařte v páře zhruba 20 minut – položte je na pařák nad vroucí vodu a přiklopte.
- Posvícenský knedlík: Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte je na másle dozlatova. Vejce prošlehejte metličkou v mléce. Rozdrobte do něj droždí a míchejte, až se rozpustí. Osolte a vmíchejte mouku. Přelijte přes pečivo a vypracujte vláčné těsto.
- Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta kulaté knedlíky o velikosti tenisového míčku. Rozložte je na plech, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout. V hrnci uvařte 3 l osolené vody.
- Vykynuté knedlíky vkládejte postupně do vroucí osolené vody a vařte 15 minut na mírném stupni, až vyplavou na hladinu. Uvařené knedlíky vyjměte a propíchněte vidličkou, aby z nich odešla pára a nezdrcly se.
- Karlovarské šišky s mandlemi: Rohlíky nakrájejte na kostičky a promíchejte s vlažným mlékem a žloutkem. Nechte odležet. Mezitím ušlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli, opékejte dozlatova a přesypte k namočeným rohlíkům. Přisypte mouku, nadrobno nasekanou petrželku a mandle, zlehka osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek a rovnoměrně promíchejte. Zapracujte sníh.
- Z těsta tvarujte v navlhčených dlaních šišky dlouhé zhruba 5 cm. Vařte je v páře 15–20 minut.
Velká knedlíková kuchařka
Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké.
Vydává nakladatelství Došel karamel.