zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Martinská husa pečená na hruškách s červeným zelím a třemi druhy knedlíků
Autor: Velká knedlíková kuchařka Martinská husa pečená na hruškách s červeným zelím a třemi druhy knedlíků

Martinská husa pečená na hruškách s červeným zelím a třemi druhy knedlíků

Hodnoceno: 2x
Na sv. Martina nesmí chybět husí pečínka. A protože husa je nejlepší tří- až čtyřkilová, pozvěte na nedělní oběd rodinu či přátele a pochutnejte si společně na tomhle sezonním opeřenci. Hrušky pečením zesládnou a tvoří příjemný chuťový kontrast k tučnému masu, podobně funguje i nasládlé červené zelí. A k tomu se samozřejmě hodí nejlépe knedlíky. Každý má rád jiné, tak připravte rovnou všechny – kynuté houskové, posvícenské s rohlíkovou mozaikou i šišky s mandlemi.
nad 2 hodiny
6 porcí

reklama

Suroviny (6 porcí)

Martinská husa pečená na hruškách:

Červené zelí s pomerančovým džusem:

Posvícenský knedlík:

Karlovarské šišky s mandlemi:

Postup

  1. Martinská husa: Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky nakrájejte na čtvrtky a odstraňte jádřinec. Několik kusů vložte huse do břišní dutiny spolu s levandulovou snítkou.    
  2. Huse odstřihněte křidýlka a pořádně ji posolte na povrchu i zevnitř. Na dno pekáče položte odstřihnutá křidýlka, na ně dejte husu prsíčky dolů a bohatě posypejte kmínem. Obložte zbylými hruškami a levandulí. Právě díky nim bude šťáva hustší a dostane svěžejší chuť. Pak husu podlijte horkou vodou tak, aby sahala asi do čtvrtiny pekáče. Přiklopte víkem a vložte pekáč do předehřáté trouby. 
  3. Během pečení vidličkou propichujte tučnější kůži mezi stehny a trupem a také kolem křídel. Pracujte opatrně, abyste nezasáhli až do masa. Jde o to uvolnit pouze sádlo a nechat ho vytékat. Šťáva by vytékat neměla, ta během pečení musí zůstat v mase. 
  4. Až začne být sádlo dobře vyškvařené, tedy čiré na pohled, začněte ho odebírat, aby se nepřepalovalo. Nejlépe se hodí čistá porcelánová nádoba. Pekáč s husou vždy raději vyjměte z trouby a počkejte, až se sádlo přestane vřít. Odeberte sádlo, podlijte husu horkou vodou a vraťte pekáč do trouby. Vyškvařeným sádlem husu občas během pečení přelévejte.
  5. Zhruba po 1 hodině je husa opečená na hřbetě dozlatova, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude hotová. Pečení trvá přibližně 2 až 2,5 hodiny.
  6. Upečenou měkkou husu přesuňte na mísu a zakryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo. Aby bylo dost šťávy, přilijte do výpeku horkou vodu. Usazeniny ze dna a stěn odškrábněte do šťávy a nechte chvíli povařit i s hruškami, které se pekly ve výpeku. Potom šťávu přeceďte. 
  7. Husu naporcujte nůžkami na drůbež a vložte zpět do pekáče. Zalijte dovařenou šťávou a nechte v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. 
  8. Červené zelí: Zelí nakrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 
  9. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a opékejte ji dosklovita. Poprašte ji cukrem, promíchejte a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zalijte pomerančovým džusem a nechte přejít varem, až vznikne hustá šťáva. 
  10. Přidejte nakrájené zelí i s kořením, podlijte vínem a duste pod pokličkou doměkka, zhruba 25–30 minut.
  11. Uvařené zelí dochuťte solí a podle potřeby i malým množstvím octa či cukru. 
  12. Prima tip: Vyzkoušejte i variantu s jablečným džusem. Strouhané jablko můžete přidat i do zelí.
  13. Martinský houskový knedlík: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a zamíchejte, aby se rozpustilo. Trvá to zhruba 5 minut. Přidejte vejce a zlehka prošlehejte vidličkou. 
  14. Mouku prosejte do mísy, vlijte do ní mléčnou směs, osolte, přidejte sušený česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku. Dobře prohněťte vařečkou.
  15. Rohlíky nakrájejte na kostičky, přisypte k těstu a promíchejte, aby se rovnoměrně rozptýlily. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 30–45 minut kynout. 
  16. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte v mokrých dlaních šišku. Potřete ji husím sádlem, vraťte do mísy a nechte na teplém místě kynout ještě 15 minut. 
  17. Knedlíky vařte v páře zhruba 20 minut – položte je na pařák nad vroucí vodu a přiklopte.  
  18. Posvícenský knedlík: Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte je na másle dozlatova. Vejce prošlehejte metličkou v mléce. Rozdrobte do něj droždí a míchejte, až se rozpustí. Osolte a vmíchejte mouku. Přelijte přes pečivo a vypracujte vláčné těsto. 
  19. Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta kulaté knedlíky o velikosti tenisového míčku. Rozložte je na plech, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout. V hrnci uvařte 3 l osolené vody. 
  20. Vykynuté knedlíky vkládejte postupně do vroucí osolené vody a vařte 15 minut na mírném stupni, až vyplavou na hladinu. Uvařené knedlíky vyjměte a propíchněte vidličkou, aby z nich odešla pára a nezdrcly se.
  21. Karlovarské šišky s mandlemi: Rohlíky nakrájejte na kostičky a promíchejte s vlažným mlékem a žloutkem. Nechte odležet. Mezitím ušlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh. 
  22. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli, opékejte dozlatova a přesypte k namočeným rohlíkům. Přisypte mouku, nadrobno nasekanou petrželku a mandle, zlehka osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek a rovnoměrně promíchejte. Zapracujte sníh. 
  23. Z těsta tvarujte v navlhčených dlaních šišky dlouhé zhruba 5 cm. Vařte je v páře 15–20 minut.  
Martinská husa pečená na hruškách s červeným zelím a třemi druhy knedlíků
Autor: Velká knedlíková kuchařka Martinská husa pečená na hruškách s červeným zelím a třemi druhy knedlíků

reklama

Velká knedlíková kuchařka
Veletucet knedlíků v české kuchyni

Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké. 

Vydává nakladatelství Došel karamel.