Slavnostní pečená kachna na pomerančích
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Slavnostní pečená kachna na pomerančích
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
„Měl jsem to tak dlouho za takové to snobské frantíkovské jídlo ze sedmdesátek,“ povzdychl si jeden jídelní kritik, „až jsem zapomněl, jak je vlastně senzační.“ Oui.
4 porce
120 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Mřížku v troubě dejte do střední pozice a troubu předehřejte na 200 °C. promíchejte dohromady sůl, koriandr, římský kmín a pepř. Kachnu osušte a vně i uvnitř ji poprašte směsí koření. Polovinu pomeranče rozkrojte na čtvrtky a vložte je do břišní dutiny spolu s bylinkami a 4 kousky cibule.
-
Šťávu ze zbylé půlky pomeranče promíchejte s vínem a vývarem. Dejte stranou.
-
Zbylé 4 kousky cibule dejte do pekáče spolu s mrví a celerem, navrch posaďte kachnu a pečte ji 30 minut. Pak vlijte směs s vínem a teplotu trouby snižte na 180 °C. Pečte dál ještě asi 1 hodinu 15 minut, až bude kachna propečená. Troubu přepněte na funkci gril a kachnu nechte krátce opéct do zlatohněda, asi 3 minuty. Kachnu nakloňte, aby z ní vytekla šťáva, přendejte ji na prkýnko a nechte stát 15 minut.
-
Mezitím připravte omáčku. V suché silnostěnné pánvi nechte rozpustit cukr. Míchejte ho vidličkou, až dosáhne zlatohnědé barvy. Pak vlijte pomerančovou šťávu, ocet a osolte – dávejte pozor, karamel je hodně žhavý a směs bude prskat. Na mírném stupni vařte, až se karamel rozpustí. Sundejte z plotýnky.
-
Z pekáče odstraňte zeleninu a šťávu přeceďte do misky, odstraňte z ní přebytečný tuk. Měli byste jí mít asi 1 hrnek – doplňte ji když tak vývarem. Prohněťte spolu máslo s moukou, šťávu uveďte do varu v silnostěnném kastrolu a pak do ní dejte směs másla s moukou. Vařte na mírném stupni za stálého prošlehávání metlou, až bude omáčka hladká. Vmíchejte do ní karamel a pomerančovou kůru a opět za stálého míchání vařte asi 5 minut, až kůra zvláční. Podávejte ke kachně.
Slavnostní pečená kachna na pomerančích
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Slavnostní pečená kachna na pomerančích
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD