Vaříme beze zbytku

Celý pečený květák či brokolice s fazolovým hummusem

Moje hodnocení
3x

Jedna z nejlepších úprav květáku je zároveň ta nejjednodušší a nejrychlejší: jen ho rozeberete na růžičky, pokapete olejem, okořeníte a upečete. Pečením totiž květák získá naprosto famózní chuť i křupavost, kterou vařením nikdy nedocílíte. Přihodit můžete i další zeleninu a než se vše upeče, připravit si třeba snadný domácí hummus.

2 porce
30 minut

Květák

Hummus

Postup přípravy

  1. Květák rozeberte na růžičky, listy a košťály. Ty ještě pokrájejte na tenké plátky. Růžičky a košťály přímo na velkém plechu vyloženém pečicím papírem pořádně pokapejte olejem, osolte, opepřete, posypejte bylinkami nebo jiným oblíbeným kořením, promíchejte a v jedné vrstvě pečte v troubě vyhřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidejte listy, znovu promíchejte a pečte dalších 15 až 20 minut doměkka.
  2. Mezitím připravte hummus: scezené fazole rozmixujte s česnekem, solí, citronovou šťávou, olejem a pořádnou hrstí bazalky. Podle potřeby zřeďte trochou vody či oleje a dochutit můžete i římským kmínem a tahini jako klasický hummus.
PRIMA TIP: Ke květáku přidejte i kolečka cibule, česnek, batáty, dýni, cuketu, papriky, cherry rajčátka nebo co zrovna máte po ruce. Stejně dobře funguje i brokolice, jen jí stačí o něco kratší doba pečení a vás nesmí odradit její nahnědlá barva.

Výzkoušejte i další super recepty s květákem a brokolicí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty