Květák
- květák 1 ks (900 g)
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- koření (paprika, chilli, římský kmín, rozmarýn, kurkuma...)
Hummus
- bílé fazole (máslové) 1 plechovka (400 g)
- česnek 2 stroužky
- sůl
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- olivový olej (nebo slunečnicový) 3 lžíce
- bazalka (čerstvá) 1 hrst
Postup přípravy
- Květák rozeberte na růžičky, listy a košťály. Ty ještě pokrájejte na tenké plátky. Růžičky a košťály přímo na velkém plechu vyloženém pečicím papírem pořádně pokapejte olejem, osolte, opepřete, posypejte bylinkami nebo jiným oblíbeným kořením, promíchejte a v jedné vrstvě pečte v troubě vyhřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidejte listy, znovu promíchejte a pečte dalších 15 až 20 minut doměkka.
- Mezitím připravte hummus: scezené fazole rozmixujte s česnekem, solí, citronovou šťávou, olejem a pořádnou hrstí bazalky. Podle potřeby zřeďte trochou vody či oleje a dochutit můžete i římským kmínem a tahini jako klasický hummus.
PRIMA TIP: Ke květáku přidejte i kolečka cibule, česnek, batáty, dýni, cuketu, papriky, cherry rajčátka nebo co zrovna máte po ruce. Stejně dobře funguje i brokolice, jen jí stačí o něco kratší doba pečení a vás nesmí odradit její nahnědlá barva.
Celý pečený květák či brokolice s fazolovým hummusem Zdroj: Vaříme beze zbytku
Výzkoušejte i další super recepty s květákem a brokolicí