Suroviny
- květák 1 hlávka
- cibule 1 kus
- česnek 6 stroužků
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- uzená paprika (mletá) 1/2 lžičky
- ras el hanout (koření, lze vynechat) 1/2 lžičky
- citron 1 kus
- hladkolistá petržel
Nebojte se experimentovat s kořením, květák je jako houba, která nasákne všechny příchutě a promění je v lahůdku. Zázvor, koriandr, indické masaly či kari koření, to vše květáku sluší. Nezapomeňte na závěrečný postřik citronovou šťávou...
Pečený květák je moc dobrý samotný, ale skvěle funguje i jako přísada do klasického italského rizota nebo zamíchaný do těstovin. V tom případě ale volte jemnější koření, úplně si vystačíte se solí, pepřem a bylinkami.
Postup přípravy
- Květák omyjte a rozeberte na větší růžičky. V misce smíchejte olivový olej a všechno sypké koření. Na plech vyložený pečicím papírem dejte květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájený česnek. Zakapejte připravenou marinádou.
- Předehřejte troubu na 200–220 ˚C a vložte do ní plech. Pečte 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promíchejte a pečte dalších 10 minut.
- Servírujte horké, pokapané citronovou šťávou a zasypané nasekanou petrželkou.