Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený květák v orientálním stylu
Nebojte se experimentovat s kořením, květák je jako houba, která nasákne všechny příchutě a promění je v lahůdku. Zázvor, koriandr, indické masaly či kari koření, to vše květáku sluší. Nezapomeňte na závěrečný postřik citronovou šťávou...
Pečený květák je moc dobrý samotný, ale skvěle funguje i jako přísada do klasického italského rizota nebo zamíchaný do těstovin. V tom případě ale volte jemnější koření, úplně si vystačíte se solí, pepřem a bylinkami.
Suroviny (2 porce)
- Květák 1 hlávka
- velká cibule 1 kus
- Česnek 6 stroužků
- Olivový olej 4 lžíce
- Sůl
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- Kurkuma 1/2 lžičky
- mletá uzená paprika 1/2 lžičky
- koření ras el hanout (lze vynechat) 1/2 lžičky
- Citron 1 kus
- hladkolistá petržel
Postup
- Květák omyjte a rozeberte na větší růžičky. V misce smíchejte olivový olej a všechno sypké koření. Na plech vyložený pečicím papírem dejte květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájený česnek. Zakapejte připravenou marinádou.
- Předehřejte troubu na 200–220 ˚C a vložte do ní plech. Pečte 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promíchejte a pečte dalších 10 minut.
- Servírujte horké, pokapané citronovou šťávou a zasypané nasekanou petrželkou.
Pečený květák. Foto: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))