Suroviny
- česnek 1 stroužek
- květák 1 menší hlávka (cca 400 g)
- piniové oříšky 1 hrst
- těstoviny orecchiette 300 g
- máslo 1-2 lžíce
- smetana ke šlehání 150 ml
- sýr gorgonzola 150 g
- sušené rozinky 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Květák opláchněte a natrhejte na růžičky. Piniové oříšky opražte nasucho a dozlatova v pánvi.
V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, vložte do ní květákové růžičky a vařte je do poloměkka. Trvá to asi 6 minut. Květák vyndejte děrovanou naběračkou a dejte stranou. Vodu ponechte a uvařte v ní orecchiette podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente, a slijte. Stranou si nechte trochu vody z těstovin.
V pánvi zahřejte máslo, přidejte uvařené květákové růžičky a česnek a krátce opékejte. Jednu třetinu květákových růžiček rozmačkejte vidličkou. Přilijte smetanu, natrhanou gorgonzolu, zahřívejte a míchejte na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí a vše se nespojí v krémovou omáčku. Dochuťte solí a pepřem.
Do směsi přidejte scezené těstoviny, rozinky a opražené piniové oříšky a promíchejte. Přilijte trochu vody z těstovin na zjemnění omáčky. Vše dobře promíchejte, nechte prohřát a servírujte do talířů.
Vyzkoušejte také klasické spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Naprosto dokonalé spaghetti carbonara.