Těsto: odměřeno na hrnky o objemu 200 ml
- hladká mouka 2 hrnky
- cukr krupice 1 hrnek
- mléko 1 hrnek
- olej 1 hrnek
- vejce 3 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 balení
Jablečná směs:
- jablka (bez slupek; nahrubo nastrouhaná) 1 kg
- cukr krupice (podle kyselosti jablek) 3–4 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžíce
- rum (nemusí být) 1 lžíce
- dětská krupička (nebo vanilkový práškový pudink; na zahuštění) 4 lžíce
Postup přípravy:
Nastrouhaná jablka vložte do kastrůlku s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, případně rumem, nechte chvilku podusit, až pustí šťávu. Jakmile trochu změknou, přisypte krupičku (nebo pudink) a promíchejte. Odstavte a nechte zchladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně vmíchejte mléko, olej a nakonec přisypte mouku s kypřicím práškem. Důkladně promíchejte, konzistence bude o trochu hustší než na lívance. Těsto rozdělte na poloviny.
Pečte na plechu 38×29 cm, ale můžete i menší, řezy budou vyšší. Záleží jen na vás. Plech vytřete olejem (nebo použijte ve spreji) a vysypte moukou. Polovinu těsta vlijte na plech a nechte ho roztéct do všech stran a koutů. Vložte do rozpálené trouby a pečte, dokud nebude povrch pevný a nezačne trochu růžovět.
Pak vyjměte z trouby a rozetřete na plát rovnoměrně jablečnou směs. Nakonec vlijte druhou polovinu těsta a nechte opět roztéct po celém povrchu. Vložte zpět do trouby a pečte dozlatova. Řezy nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Tip na jablečnou sladkost, ale navíc s ořechy? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy