Suroviny
- dětská krupička 180 g
- hladká mouka 140 g + na vysypání
- cukr krupice 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- máslo 150 g + na vymazání
- jablka 6 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- mletá skořice 1,5 lžikčy

Postup přípravy
Smíchejte všechny suché přísady ve větší míse. Formu vymažte máslem, vysypte moukou a dno zasypte částí suché směsi.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Část směsi rozprostřete na moučný základ a znovu zasypte suchou směsí. Opakujte vrstvení, dokud máte suroviny.
Povrch rovnoměrně pokryjte nastrouhaným máslem a pečte při 190 °C asi 40 minut.
PRIMA TIPY
Pro výraznější chuť můžete do jablečné vrstvy přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo rozinek.
Pokud máte rádi sladší moučníky, přisypte do suché směsi trochu více cukru.
Podávejte ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se zakysanou smetanou.

Vrstvené jablečné řezy se skořicí Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také hraběnčiny řezy s jablky a ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem