Korpus
- hladká mouka 300 g
- xylitol (práškový) 50 g
- kakaový prášek 4 lžičky
- máslo 150 g
- vejce 1 ks
Maková náplň
- mletý mák 75 g
- dětská krupička 75 g
- plnotučné mléko 375 ml
- máslo 50 g
- xylitol 30 g
- tučný tvaroh (v kelímku) 125 g
- vejce 1 ks
Tvarohová náplň
- kompotované broskve (scezené) 1 plechovka
- měkký tvaroh (v kostce) 500 g
- tučný tvaroh (v kelímku) 125 g
- vanilkový pudink v prášku 1 sáček
- xylitol 50 g
- vejce 2 ks
Drobenka
- máslo 50 g
- polohrubá mouka 50 g
- kakaový prášek 1 lžíce
- xylitol 30 g

Postup přípravy
- Prosátou mouku, xylitol a kakao promíchejte. Přidejte máslo a prsty ho zapracujte do mouky. Přidejte vejce a vypracujte hladké a vláčné těsto. Připravené těsto namačkejte na dno obdélníkové formy o velikosti cca 20x30 cm.
- Smíchejte mák s krupičkou a v kastrolu přiveďte k varu mléko s máslem a xylitolem. Jakmile směs začne vřít, vsypte do ní směs máku a krupičky a za stálého míchání uvařte hustou kaši. Uvařenou kaši přendejte do mísy a nechte ji krátce vychladnout.
- Mezitím vyšlehejte do hladka v misce všechny ingredience na tvarohovou náplň a z ingrediencí na drobenku připravte v misce prsty drobenku. Do zchladlé makové kaše vmíchejte tvaroh a vejce.
- Broskve nakrájejte na kostičky a rozprostřete je na korpus. Na broskve rozetřete tvarohovou náplň, na ni makovou náplň a nakonec vše posypte drobenkou. Pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 60 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě.
PRIMA TIP: Xylitol neboli březový cukr je přírodní sladidlo, které má až o 40 % nižší kalorickou hodnotu než klasický cukr. Má také velmi nízký glykemický index. Vybírejte xylitol vyrobený z březové kůry, který je kvalitnější než ten kukuřičný.
Vyzkoušejte také strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jako od babičky: strouhaný tvarohový koláč