Korpus:
- máslo 100 g + na vymazání pekáčku
- cukr krupice 100 g
- vejce 3 ks
- plnotučné mléko 125 ml
- polohrubá mouka 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- hrubá mouka (na vysypání)
Náplň:
- měkký tvaroh 500 g
- moučkový cukr 3 lžíce
- smetana (40%) 200 ml
- želatinový ztužovač (za studena) 1 sáček
- kompotované meruňky 1 plechovka (410 g)
- dortové želé (čiré) 1 sáček
Postup přípravy:
- Změklé máslo utřete s cukrem do pěny a po jednom zašlehejte žloutky. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Do žloutkové hmoty vmíchejte střídavě mléko a prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec zapracujte vyšlehané bílky.
- Těsto rozetřete do pekáčku (20 × 30 cm) vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Korpus nechte vychladnout v pekáčku.
- Tvaroh prošlehejte s cukrem a smetanu vyšlehejte dotuha. Ztužovač připravte podle návodu na obalu a ihned ho smíchejte s tvarohem. Nakonec zapracujte vyšlehanou šlehačku.
- Vychladlý korpus vyndejte z pekáčku a potřete připraveným krémem. Navrch rozložte v řadách okapané a scezené půlky meruněk a řez nechte zatuhnout 2 hodiny v chladničce.
- Dortové želé připravte podle návodu na obalu a nalijte na povrch moučníku. Nechte zatuhnout a řez nakrájejte na jednotlivé porce.
PRIMA TIP: Místo kompotovaných meruněk můžete samozřejmě použít i čerstvé, pokud ještě máte zásoby. Potřebovat budete cca 8 středně velkých meruněk, které stačí omýt, rozpůlit a vypeckovat. Tvrdší nebo kyselejší plody můžete krátce povařit (2 až 3 minuty) v malém množství vody s trochou cukru a citronovou šťávou. Zralé, šťavnaté a sladké kousky můžete použít rovnou. Tuhnutí bude možná trvat trochu déle, tak nic neuspěchejte.
Máte rádi řezy, ale ne ovocné? Pak byste měli vyzkoušet klasické Míša řezy! Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Míša řezy
Nebo mrkněte na další meruňkové recepty: