Korpus
- máslo (změklé) 220 g
- moučkový cukr 220 g
- žloutek 6 ks
- polohrubá mouka 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- bílek 6 ks
- švestky 500 g
Drobenka:
- máslo 50 g
- cukr krupice 50 g
- polohrubá mouka 50 g
- mletý mák 30 g
Inspirujte se i dalšími recepty se švestkami a mákem
Postup přípravy
- Vyšlehejte změklé máslo s cukrem a žloutky do nadýchané pěny. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a na závěr přidejte pevný sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete do pekáče, který předtím vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou.
- Umyjte švestky, vypeckujte je, rozpulte a rozložte na povrch těsta.
- Prsty vypracujte drobenku z másla, cukru, mouky a mletého máku a posypte jí švestky.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut dozlatova.
- Po upečení nechte řezy vychladnout přímo v pekáči, poté je nakrájejte na porce a podávejte.
Vyzkoušejte také klasický švestkový koláč z kynutého těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta