Těsto:
- žloutek 4 ks
- moučkový cukr 150 g
- máslo (změklé) 200 g
- polohrubá mouka 450 g
- kypřicí prášek do pečiva 6 g
- mléko 2 lžíce
Náplň:
- čerstvé švestky 500 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- mletá skořice 1 lžička
Pěnová vrstva:
- bílek 4 ks
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 100 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
Na dokončení:
- smetana ke šlehání (40%) 250 ml
- čerstvé švestky
- máta 1 snítka
Postup přípravy:
- Do mísy dejte žloutky, cukr, máslo a vše utřete do nadýchané světlé pěny. Do ní prosejte mouku a kypřicí prášek, přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Z těsta odkrojte třetinu a uložte ji do mrazničky. Zbylé těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte krátce odpočinout v chladničce. 
- Vypeckované a nakrájené švestky rozmixujte se škrobem, vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Odpočinuté těsto namačkejte na dno plechu (19 × 25 cm) vyložené pečicím papírem a vymazané máslem a na něj navrstvěte švestkové pyré. 
- Všechny bílky vyšlehejte se špetkou soli do řídké pěny a poté do ní po částech zašlehejte krupicový cukr. Vyšlehejte na pevný sníh a vmíchejte prosátý škrob. Sníh rozetřete na pyré a na něj nastrouhejte na hrubém struhadle zmrzlé těsto. 
- Poté pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut dozlatova. Nechte vychladnout, nakrájejte na porce a dozdobte smetanou vyšlehanou do šlehačky, čtvrtkou švestky a lístky máty. 
Chcete si upéct klasický kynutý koláč? Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý švestkový koláč
 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                     
                                    
                                                                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
         
     
     
     
     
     
     
     
    