Dunajské vlny s višněmi – vrstvené řezy s pudinkem a čokoládovou polevou

Moje hodnocení
4x

Dunajské vlny jsou tradiční moučník na plech, který se připravuje s různým ovocem, ale i s různými typy krémů. My tentokrát zvolili kompotované višně a krém z vanilkového pudinku. Na řezu je tento dezert opravdu krásný a „zvlněný“, stejně jako ozdobné vlnky v čokoládové polevě.

16 porcí
90 minut

Suroviny

Krém

Poleva

  • čokoládová poleva bílá 100 g
  • čokoládová poleva tmavá 60 g

Postup přípravy

  1. Změklé máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Do máslové pěny vmíchejte polovinu bílkového sněhu, prosátou mouku a mléko. Poté vmíchejte zbylý sníh a zbytek mouky smíchaný s kypřicím práškem. Dvě třetiny těsta rozetřete do pekáčku (30 × 40 cm) vyloženého pečicím papírem. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a zbylé mléko a tuto kakaovou část rozetřete na světlou vrstvu těsta.
  2. Višně sceďte, nechte okapat a vypeckujte. Rozložte je v řadách na těsto a lehce je zatlačte. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Nechte koláč vychladnout v pekáčku a poté ho vyjměte na prkýnko.
  3. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout, pak ho rozšlehejte robotem a po částech do něj zašlehejte na kousky nakrájené změklé máslo. Vyšlehejte hladký krém. Rozetřete ho na korpus a dejte ztuhnout do chladničky.
  4. Povrch krému potřete rozpuštěnou bílou čokoládovou polevou a nechte ztuhnout. Poté rozetřete tmavou polevu a pomocí ozdobné stěrky vytvořte vlnky. Opět nechte ztuhnout a nakrájejte na řezy.

Vyzkoušejte také oblíbené hraběnčiny řezy s jablky a ořechy podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy

Inspirujte se i dalšími báječnými recepty na moučníky z plechu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty