Korpus:
- vejce 3 ks
- cukr krupice 180 g
- rostlinný olej 250 ml
- cuketa (bez slupky a semínek) 250 g
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- borůvky 250 g + na ozdobu
- máslo (na vymazání)
- hrubá mouka (na vysypání)
- máta (na ozdobu)
Krém:
- máslo (změklé) 100 g
- moučkový cukr 2 lžíce
- mascarpone 500 g
Postup přípravy:
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za stálého šlehání zapracujte olej a 250 g nastrouhané cukety. Přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem, sodou a solí.
- Nakonec přidejte borůvky a stěrkou promíchejte. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného plechu (30 × 20 cm) a pečte při 160 °C asi 30–40 minut.
- Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Mezitím si připravte krém. V míse vyšlehejte povolené máslo s cukrem a postupně k němu zašlehejte mascarpone.
- Krém rozetřete cukrářskou stěrkou na vychladlý korpus, dozdobte borůvkami a případně i lístky máty. Moučník nakrájejte na jednotlivé řezy.
Z borůvek si můžete upéct i tento famózní koláč s drobenkou. Stačí mrknout na videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Borůvkový koláč s drobenkou
Nebo si projděte další recepty na populární řezy: