Špecle
- hladká mouka 500 g
- vejce 6 ks
- plnotučné mléko 300 ml
- muškátový oříšek (mletý) 1 špetka
- pažitka (najemno nasekaná) 1 hrst
- rostlinný olej 1 lžíce
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 3 lžíce
- sůl
Houby
- lišky 400 g
- červená cibule (větší) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 5 lžic
- máslo 80 g
- muškátový oříšek (mletý) 1 špetka
- sůl
- cuketa 100 g
- jarní cibulka 2 ks
- tymián 2 snítky
- sýr gruyère 160 g
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy. Přidejte vejce, mléko, špetku soli, muškátový oříšek, pažitku a olej. Promíchejte a přidejte crème fraîche. Vypracujte středně husté těsto. Nechte ho několik minut odležet.
- Ve větším hrnci uvařte osolenou vodu. Odpočinuté těsto nastrouhejte skrz síto na noky do vroucí vody. Postupně podebírejte vařečkou noky ode dna, aby se k němu nepřichytávaly. Jakmile noky vyplavou na hladinu, sceďte je a nechte vychladnout.
- Lišky očistěte, omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a lišky zprudka orestujte. Přidejte 1 lžíci másla (20 g), cibuli a česnek a krátce opékejte na vysokou teplotu, až cibule začne zlátnout. Pak přesuňte do misky.
- Do volné pánve vlijte 2 lžíce oleje a dejte zbylé máslo. Jakmile se začne rozpouštět, přidejte špecle a muškátový oříšek, zlehka osolte a za občasného míchání restujte dozlatova.
- Mezitím nakrájejte cuketu na tenké plátky a jarní cibulku nadrobno. Přidejte obojí do pánve i s odloženými liškami, posypte lístky tymiánu a krátce opečte, aby cuketa nepustila šťávu a zůstala křupavá.
- Rozdělte na talíře a posypte sýrem gruyère.
PRIMA TIP: Špecle můžete ihned po uvaření zchladit ve vodě s ledem. Ztuhnou, zpevní na povrchu a uvnitř budou vláčné. Po 1–2 minutách je slijte a nechte okapat v cedníku.
Špecle s houbami a sýrem gruyre podle Jana Punčocháře Zdroj: Jak vaříme U Matěje
Vyzkoušejte také špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle Karolíny Kamberské
Inspirujte se dalšími recepty se špeclemi