Špecle
- hladká mouka 500 g
- vejce 6 ks
- plnotučné mléko 300 ml
- muškátový oříšek (mletý) 1 špetka
- pažitka (najemno nasekaná) 1 hrst
- rostlinný olej 1 lžíce
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 3 lžíce
- sůl
Houby
- lišky 400 g
- červená cibule (větší) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 5 lžic
- máslo 80 g
- muškátový oříšek (mletý) 1 špetka
- sůl
- cuketa 100 g
- jarní cibulka 2 ks
- tymián 2 snítky
- sýr gruyère 160 g
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy. Přidejte vejce, mléko, špetku soli, muškátový oříšek, pažitku a olej. Promíchejte a přidejte crème fraîche. Vypracujte středně husté těsto. Nechte ho několik minut odležet.
- Ve větším hrnci uvařte osolenou vodu. Odpočinuté těsto nastrouhejte skrz síto na noky do vroucí vody. Postupně podebírejte vařečkou noky ode dna, aby se k němu nepřichytávaly. Jakmile noky vyplavou na hladinu, sceďte je a nechte vychladnout.
- Lišky očistěte, omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a lišky zprudka orestujte. Přidejte 1 lžíci másla (20 g), cibuli a česnek a krátce opékejte na vysokou teplotu, až cibule začne zlátnout. Pak přesuňte do misky.
- Do volné pánve vlijte 2 lžíce oleje a dejte zbylé máslo. Jakmile se začne rozpouštět, přidejte špecle a muškátový oříšek, zlehka osolte a za občasného míchání restujte dozlatova.
- Mezitím nakrájejte cuketu na tenké plátky a jarní cibulku nadrobno. Přidejte obojí do pánve i s odloženými liškami, posypte lístky tymiánu a krátce opečte, aby cuketa nepustila šťávu a zůstala křupavá.
- Rozdělte na talíře a posypte sýrem gruyère.
PRIMA TIP: Špecle můžete ihned po uvaření zchladit ve vodě s ledem. Ztuhnou, zpevní na povrchu a uvnitř budou vláčné. Po 1–2 minutách je slijte a nechte okapat v cedníku.
Vyzkoušejte také špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle Karolíny Kamberské
Inspirujte se dalšími recepty se špeclemi
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha