Jak vaříme U Matěje

Špecle s houbami a sýrem gruyère podle Jana Punčocháře

Moje hodnocení
1x

Hřejivé jídlo, které tak milujeme v horských chalupách na sjezdovkách, si zvládnete připravit i doma. Noky doprovází omáčka z lišek a cuket, ke kterým se pikantnější švýcarský tvrdý sýr gruyère báječně hodí.

4 porce
90 minut

Špecle

Houby

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy. Přidejte vejce, mléko, špetku soli, muškátový oříšek, pažitku a olej. Promíchejte a přidejte crème fraîche. Vypracujte středně husté těsto. Nechte ho několik minut odležet.
  2. Ve větším hrnci uvařte osolenou vodu. Odpočinuté těsto nastrouhejte skrz síto na noky do vroucí vody. Postupně podebírejte vařečkou noky ode dna, aby se k němu nepřichytávaly. Jakmile noky vyplavou na hladinu, sceďte je a nechte vychladnout.
  3. Lišky očistěte, omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a lišky zprudka orestujte. Přidejte 1 lžíci másla (20 g), cibuli a česnek a krátce opékejte na vysokou teplotu, až cibule začne zlátnout. Pak přesuňte do misky.
  4. Do volné pánve vlijte 2 lžíce oleje a dejte zbylé máslo. Jakmile se začne rozpouštět, přidejte špecle a muškátový oříšek, zlehka osolte a za občasného míchání restujte dozlatova.
  5. Mezitím nakrájejte cuketu na tenké plátky a jarní cibulku nadrobno. Přidejte obojí do pánve i s odloženými liškami, posypte lístky tymiánu a krátce opečte, aby cuketa nepustila šťávu a zůstala křupavá.
  6. Rozdělte na talíře a posypte sýrem gruyère.
PRIMA TIP: Špecle můžete ihned po uvaření zchladit ve vodě s ledem. Ztuhnou, zpevní na povrchu a uvnitř budou vláčné. Po 1–2 minutách je slijte a nechte okapat v cedníku.

Vyzkoušejte také špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle Karolíny Kamberské

Inspirujte se dalšími recepty se špeclemi

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak vaříme U Matěje

Jan Punčochář Jak vaříme U Matěje

Jeden z nejlepších šéfkuchařů u nás se vyučil v renomovaných českých hotelech a restauracích. Deset let vedl restauraci Le Terroir, ve které se zaměřoval zejména na francouzskou kuchyni a párování jednotlivých chodů s vybranými víny. Pak přešel do restaurace Grand Cru, kde nastavený kurz obohatil i o světové prvky. V roce 2019 otevřel restauraci U Matěje, kde vaří poctivou, českou a rakousko-uherskou kuchyni. Vychází z lokálních surovin, sezony a své lásky pro vnitřnosti a omáčky. Stálice jídelního lístku, oblíbené pokrmy štamgastů a jídla, která si zaslouží své místo na stole, vybral do své první kuchařky Jak vaříme U Matěje. Se svou sympatickou otevřeností vás Jan pozve do kuchyně a společně si připravíte předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty. Tahle kniha se stane vaší rodinnou kuchařkou.

Vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.


Přečtěte si také

Recepty