Jak vaříme U Matěje

Hovězí loupaná plec po cikánsku s rýží podle Jana Punčocháře

Moje hodnocení
2x

Měkké maso s pikantní zeleninou a spoustou lahodné omáčky, která se pomalu vpíjí do nadýchané rýže. Upečte ji v troubě a objevíte nový rozměr přípravy. Odhoďte obavy z loupané plece, šlacha uprostřed zajistí, že maso bude vždy krásně šťavnaté a po dlouhém pozvolném pečení měkké.

4 porce
240 minut
česká

Maso

Rýže

Postup přípravy

  1. Loupanou plec očistěte. Špek nakrájejte na špalíčky silné 1 cm. Maso prošpikujte špekem, osolte ho a opepřete. Svažte ho kuchyňským provázkem, aby drželo klasický tvar. Troubu předehřejte na 140 °C.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a plec zprudka opečte ze všech stran. Dvě cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opečené maso vyjměte a v tuku orestujte cibule dosklovita. Přidejte rajčatový protlak a důkladně zarestujte do tmavé barvy. Vlijte vinný ocet a odvařte ho, až se odpaří všechna tekutina.
  3. Zavařenou papriku nakrájejte na nudličky a i s nálevem ji přidejte do cibulového základu. Zalijte vodou, promíchejte a vraťte do hrnce loupanou plec. Zakryjte poklicí a pečte v předehřáté troubě, ideálně s funkcí pára, doměkka, zhruba 2,5 hodiny.
  4. Máslo rozehřejte, vsypte do něj mouku a vymíchejte světlou jíšku. Nechte ji vychladnout.
  5. Rýži orestujte na másle, osolte a zalijte 550 ml vody. Zahřívejte k varu. Cibuli oloupejte, napíchejte do ní hřebíčky a vložte ji do hrnce k rýži.
  6. Upečené maso vytáhněte. Teplotu v troubě zvyšte na 180 °C. Hrnec s rýží zakryjte alobalem a vložte ho do trouby. Pečte rýži 25 minut. Vyjměte.
  7. Mezitím dokončete omáčku. Maso vyjměte, šťávu přelijte do rendlíku. Zahustěte ji máslovou jíškou a vařte 30 minut. Omáčku přeceďte přes síto, aby byla jemná.
  8. Zbylou cibuli oloupejte, papriky zbavte semeníku a spolu s kyselými okurkami nakrájejte na julienne (velmi tenké proužky). V pánvi rozehřejte olej, opečte na něm zeleninu dozlatova a vložte ji do hotové omáčky. Rajčata nakrájejte nadrobno a vmíchejte je do omáčky.
  9. Maso nakrájejte na plátky, zalijte je hojně omáčkou se zeleninou a podávejte s rýží. Ozdobte bylinkami podle chuti.

Vyzkoušejte také živáňskou vepřovou pečeni podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak vaříme U Matěje

Jan Punčochář Jak vaříme U Matěje

Jeden z nejlepších šéfkuchařů u nás se vyučil v renomovaných českých hotelech a restauracích. Deset let vedl restauraci Le Terroir, ve které se zaměřoval zejména na francouzskou kuchyni a párování jednotlivých chodů s vybranými víny. Pak přešel do restaurace Grand Cru, kde nastavený kurz obohatil i o světové prvky. V roce 2019 otevřel restauraci U Matěje, kde vaří poctivou, českou a rakousko-uherskou kuchyni. Vychází z lokálních surovin, sezony a své lásky pro vnitřnosti a omáčky. Stálice jídelního lístku, oblíbené pokrmy štamgastů a jídla, která si zaslouží své místo na stole, vybral do své první kuchařky Jak vaříme U Matěje. Se svou sympatickou otevřeností vás Jan pozve do kuchyně a společně si připravíte předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty. Tahle kniha se stane vaší rodinnou kuchařkou.

Vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.


Přečtěte si také

Recepty