Suroviny
- topinambur 300 g
- sušené houby 1 hrst
- česnek 1 palice
- olivový olej
- máslo 1 lžíce
- baby špenát (čerstvý ) cca 50 g
- rozmarýn (snítka čerstvého )
- sůl
- černý pepř
Na špecle
- hladká mouka 300 g
- vejce 3 ks
- mléko 90 ml
- máslo 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Houby namočte do horké vody a troubu nechte předehřát na 190 °C.
- Do pekáče dejte oloupané a na menší kousky nakrájené topinambury.
- Můžete je i předvařit do poloměkka.
- Společně je dejte péct s rozkrojenou palicí česneku, nasekaným rozmarýnem, solí a olivovým olejem. Pečte asi 20–30 minut.
- Mezitím si uvařte špecle. Můžete použít polotovar nebo si je jednoduše vyrobte: z mouky, vajec, mléka a soli připravte těsto.
- Přes hrubý cedník, síto na halušky nebo vidličkou tvořte špecle přímo do vroucí osolené vody.
- Jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je sítkem z vody a v míse promíchejte s 1 lžící másla, aby se neslepily.
- Namočené houby nasekejte a krátce je orestujte na másle
- Upečený česnek vymačkejte do špeclí, přidejte upečené topinambury, orestované houby a čerstvé proprané listy baby špenátu (v horké směsi zavadnou).
- Pokrm dosolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.