Suroviny
- hladká mouka 400 g
- sůl 1/2 lžičky
- muškátový květ 1 špetka
- vejce 4 ks
- máslo 1 lžíce
- mléko 100–200 ml
- řepkový olej 1 lžíce
- anglická slanina (prorostlá ) 150 g
- žampiony 400 g
- šalvěj 20 lístků
- smetana ke šlehání 100 ml
- ementál 100 g
- petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě chvíli odpočívat, zhruba 10–15 minut.
- Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje, pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část nastrouhaného ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.
- Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky a promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.