Domácí špecle se slaninou, žampiony a šalvějí podle Karolíny Kamberské
Špecla se slaninou, žampiony a šalvějí
Špecla se slaninou, žampiony a šalvějí
Moje hodnocení
38x
Šalvějové lístky vložte do pánve s rozehřátým olejem, krátce je osmažte, aby byly křupavé, a odložte je na papírový ubrousek. Při podávání jimi špecle posypte. Pokud špecle ihned nepodáváte, promíchejte je se lžící oleje, aby se neslepily, nebo je prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.
Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě chvíli odpočívat, zhruba 10–15 minut.
Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje, pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část nastrouhaného ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.
Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky a promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.
Zdroj receptu
Karolína Kamberská
Radost podle Karolíny
Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“
I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři.