zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Špecla se slaninou, žampiony a šalvějí
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Špecla se slaninou, žampiony a šalvějí

Domácí špecle se slaninou, žampiony a šalvějí

Hodnoceno: 13x
Šalvějové lístky vložte do pánve s rozehřátým olejem, krátce je osmažte, aby byly křupavé, a odložte je na papírový ubrousek. Při podávání jimi špecle posypte. Pokud špecle ihned nepodáváte, promíchejte je se lžící oleje, aby se neslepily, nebo je prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě chvíli odpočívat, zhruba 10–15 minut.
  2. Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje, pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část nastrouhaného ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.
  3. Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky a promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.

reklama

Sledujte celou epizodu

Související témata: špecle , Karolína Kamberská , Hlavní jídla