Maso
- vepřová líčka 1 kg
- špek 100 g
- cibule 500 g
- česnek 5 stroužků
- drcený kmín 1 lžička
- hřiby 500 g
- vývar (masový) 1 litr
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Špecle
- vejce 6 ks
- hladká mouka 600 g
- mléko 210 ml
- sůl
Postup přípravy
- Očištěná líčka osolte, opepřete a ze všech stran orestujte na rozpáleném oleji.
- V přiměřeném hrnci orestujte špek nakrájený na malé kostičky, poté ho děrovanou lžící vyndejte a nechte prozatím stranou.
- Na vypečeném tuku orestuje cibuli nakrájenou nadrobno dozlatova. Přidejte pokrájené hříbky, nasekaný česnek, drcený kmín a ještě chvilku opékejte, poté přidejte orestovaná líčka, zalijte vývarem, popř. vodou. Duste do změknutí masa.
- Měkká líčka ze základu vyndejte. Připravte jíšku z másla a hladké mouky a tou posléze zahustěte omáčku, provařte alespoň 10 minut. Přidejte smetanu a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Suroviny na špecle smíchejte v kuchyňském robotu. Vzniklé těsto přepasírujte přes haluškovač do vroucí osolené vody a vařte cca 6 minut. Uvařené špecle orestujte s vypraženým špekem a k dokonalé chuti ještě přidejte máslo a trochu vývaru.
Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou Zdroj: Jídlovice
Barevné a lahodné vaření
Oslavte s námi barvy a chutě kuchyní z celého světa (tu českou nevyjímaje) zajímavými recepty z pražských Jídlovic.
V moderní obědové restauraci Jídlovice můžete denně ochutnat jak speciality ze světové kuchyně, tak oblíbená česká jídla šéfkuchaře Jirky Kotouse. "Zapomeňte na předsudky, dobré jídlo stojí především na kvalitních surovinách. Špičková gastronomie nevzniká ze složitostí, stačí mít radost z vaření a užívat si celý proces od nákupu až po servírování. Stejně jako v životě nebojte se ani při vaření zkoušet nové chutě a postupy."
Vyzkoušejte také hovězí líčka na červeném víně s pastiňákovým pyré podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE