Suroviny
- celé kuře 1 ks
- mletá sladká paprika 80 g
- slunečnicový olej 100 ml
- cibule (větší ) 2 ks
- červená paprika 400 g
- bobkový list 4 ks
- těstoviny (žloutkové ) 500 g
- smetana na vaření 200 ml
- zakysaná smetana 150 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuře naporcujte tak, aby byla zvlášť stehna a prsa bez kosti. Nařízněte kuře u krku na prsou k hrudní kosti a pak veďte řez po kosti dolu, podél kosti pak odřízněte prsa na obou stranách. Od kloubů odřízněte stehna a pak veďte řezy podél kosti tak, abyste odřízli co nejvíce masa.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí prsa osolte, opepřete, posypte čtvrtinou sladké papriky, zakápněte olejem (1–2 lžíce budou stačit) a pečte 25 minut v předehřáté troubě.
- Stehna osolte, opepřete a opečte ve velkém hrnci na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte s masu. Papriku zbavte jádřince a semínek, nakrájejte na kostičky a přisypte do pánve k masu. Promíchejte, orestujte ještě 2 minuty, osolte, posypte sladkou paprikou a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte kuřecí skelet a bobkový list. Přiklopte a pozvolna vařte doměkka asi 40 minut.
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě. Maso a kosti vyjměte a omáčku rozmixujte tyčový mixérem, pak ji propasírujte ještě přes cedník. Vmíchejte obě smetany a povařte 5 minut.
- Stehna a pečená prsa podávejte s omáčkou a vařenými těstovinami. Omáčku můžete také ozdobit proužky pečené papriky.
Kuře na paprice s pečenými paprikami a zakysanou smetanou podle Jana Punčocháře 2 Zdroj: Ondřej Košík
Kuře na paprice s pečenými paprikami a zakysanou smetanou podle Jana Punčocháře 2 Zdroj: Ondřej Košík