Suroviny
- vepřová kýta 400 g
- máslo 40 g
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 100 g
- cibule (menší) 1 ks
- bobkový list 2 ks
- bílé víno 100 ml
- sušené hříbky 35 g
- lišky (nebo čerstvé hřiby) 100 g
- kyselé okurky 35 g
- smetana ke šlehání 75 ml
- kopr 10 g
- olej (na restování)
- kmín
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Sušené hříbky namočte do asi 200 ml horké vody a nechte stranou nasáknout.
- Maso nakrájejte na plátky, osušte je papírovou utěrkou a lehce naklepejte, osolte a opepřete. Pánev s olejem rozpalte, maso zprudka opečte dohněda a vyjměte z pánve.
- Do pánve s výpečky přidejte máslo, najemno nakrájenou cibuli a očištěnou, na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po chvíli přidejte i natrhané lišky. Vše důkladně zarestujte, přihoďte bobkový list, zalijte bílým vínem a nechte tekutinu vyvařit.
- Přidejte sušené hříbky, zalijte vodou, ve které jste máčeli houby, můžete stříknout i trochu láku od okurek, osolte a okmínujte. Opečené plátky masa vraťte do omáčky i se šťávou, kterou pustily, a duste pod pokličkou doměkka.
- Do hotové omáčky přidejte na drobné kostičky nakrájené okurky, zjemněte smetanou a dochuťte nasekaným koprem. Podávejte s bramborovou kaší.
Vepřová kýta s houbovo-koprovou omáčkou a kořenovou zeleninou podle Honzy Punčocháře Zdroj: Klára Michalová
Dobré české maso
BILLA v roce 2011 uvedla na trh privátní značku Vocílka. Ta je garantem ryze českého původu od chovu, výkrmu, porážky a zpracování. Vocílka se nyní představuje v novém designu, ve zcela transparentních a plně recyklovatelných obalech, na kterých nechybí přehledné informace včetně QR kódu, který odkazuje na oficiální stránky Vocílky, kde zákazníci naleznou přehled produktů, spolupracujících farem a tipů na recepty. Tváří značky Vocílka zůstává známý šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje Jan Punčochář.
Vyzkoušejte také recept na klasickou koprovou omáčku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE