Vaříme nebesky

Králík na paprice se špeclemi podle Besky

Moje hodnocení
4x

Králík na paprice je přesně to jídlo, které vmžiku vyvolá vzpomínky na babičku. Nedělní oběd na venkově, poctivé omáčky a bytelné přílohy, maso ze dvora... Přeneste se zpátky do dětství díky dotaženému receptu od Besky.

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

Špecle

Postup přípravy

  1. Špek nakrájejte na menší špalíčky, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, červenou papriku zbavte jádřince a pokrájejte na malé kostičky. Do králičích stehen udělejte nožem vpichy dostatečně velké, aby se do nich daly vsunout špalíčky nakrájené slaniny, a stehna tzv. prošpikujte. Poté stehna osolte a opepřete.
  2. Stehna vložte do hrnce s rozpáleným olejem a zprudka je opečte z obou stran, dokud nebudou na povrchu zlatavá. Opečená stehna vyjměte a odložte na talíř.
  3. Ve stejném hrnci s výpekem vařte dál. Přidejte pokrájenou cibuli a osmažte ji dosklovita, poté přidejte pokrájenou papriku, bobkový list a dijonskou hořčici a nechte za stálého míchání orestovat. Trvá to asi 4−5 minut.
  4. Přidejte mletou červenou papriku a asi minutu restujte. Přidejte cukr, zalijte vývarem a promíchejte. Vložte zpět opečená králičí stehna, přiveďte k varu a pozvolna duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Trvá to asi 1−1,5 hodiny podle velikosti stehen. V průběhu dušení maso otáčejte.
  5. Nakonec přidejte smetanu, přiveďte k varu a hned odstavte. Králičí stehna z hrnce vyjměte a bobkový list vyhoďte. Omáčku dochuťte solí a pepřem, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte přes jemné síto. Stehna vraťte do omáčky.
  6. Špecle: V misce smíchejte mouku, vodu a vejce, osolte a vypracujte těsto. Nechte asi 10 minut odležet.
  7. Hrnec naplňte vodou, osolte a přiveďte k varu. Těsto dejte na prkénko, dejte nad hrnec a nožem z něj odkrajujte asi 3centimetrové nudle a házejte je rovnou z prkénka do vroucí vody. Promíchejte a vařte asi 2−3 minuty. Špecle sceďte a servíruje s králíkem a omáčkou. Dle potřeby dochuťte na talíři pepřem a solí.
PRIMA TIP: Hustotu omáčky korigujte vývarem, pokud se vám zdá příliš hustá, dolijte vývar, pokud řidší, tak nechte omáčku redukovat před dolitím smetany, buďte ale opatrnější, protože omáčka se po vymixování přirozeně zahustí rozmixovanou paprikou a cibulí. Špecle můžete pasírovat do vroucí vody také skrz síto na halušky, je to rychlejší.

Inspirujte se i dalšími recepty s králičím masem

Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme nebesky

Veronika Beskydiarová Vaříme nebesky

Kdo máte chuť nabrat novou svěží nálož inspirace od mladé našlápnuté ženy a dozvědět se i trošku víc o ní samé, neváhejte ani minutu! Tato knížka stojí za to a bude vás po čertech bavit!

Veronika Beskydiarová, přezdívaná Besky, ve své nové kuchařce představuje sadu jídel na doma, které si zamiluje snad každý. Nechybí tradiční česko-slovenská kuchyně, ale také ohnivá Asie, indická jídla, maso, steaky a ryby a co rozhodně nechybí, je sladké pečení, které má Veronika ze všeho nejradši. Kapitolu trefně nazvala Nebe.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty