Suroviny
- králičí stehno 4 ks
- špek 80 g
- cibule (velká) 1 ks
- červená paprika 2 ks
- bobkový list 2 ks
- dijonská hořčice 1 lžička
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- slunečnicový olej 3 lžíce
- cukr 1 lžička
- zeleninový vývar 700 ml
- smetana ke šlehání (min. 31%) 250 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Špecle
- polohrubá mouka 500 g
- voda 200−250 ml
- vejce 5 ks
- sůl
Postup přípravy
- Špek nakrájejte na menší špalíčky, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, červenou papriku zbavte jádřince a pokrájejte na malé kostičky. Do králičích stehen udělejte nožem vpichy dostatečně velké, aby se do nich daly vsunout špalíčky nakrájené slaniny, a stehna tzv. prošpikujte. Poté stehna osolte a opepřete.
- Stehna vložte do hrnce s rozpáleným olejem a zprudka je opečte z obou stran, dokud nebudou na povrchu zlatavá. Opečená stehna vyjměte a odložte na talíř.
- Ve stejném hrnci s výpekem vařte dál. Přidejte pokrájenou cibuli a osmažte ji dosklovita, poté přidejte pokrájenou papriku, bobkový list a dijonskou hořčici a nechte za stálého míchání orestovat. Trvá to asi 4−5 minut.
- Přidejte mletou červenou papriku a asi minutu restujte. Přidejte cukr, zalijte vývarem a promíchejte. Vložte zpět opečená králičí stehna, přiveďte k varu a pozvolna duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Trvá to asi 1−1,5 hodiny podle velikosti stehen. V průběhu dušení maso otáčejte.
- Nakonec přidejte smetanu, přiveďte k varu a hned odstavte. Králičí stehna z hrnce vyjměte a bobkový list vyhoďte. Omáčku dochuťte solí a pepřem, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte přes jemné síto. Stehna vraťte do omáčky.
- Špecle: V misce smíchejte mouku, vodu a vejce, osolte a vypracujte těsto. Nechte asi 10 minut odležet.
- Hrnec naplňte vodou, osolte a přiveďte k varu. Těsto dejte na prkénko, dejte nad hrnec a nožem z něj odkrajujte asi 3centimetrové nudle a házejte je rovnou z prkénka do vroucí vody. Promíchejte a vařte asi 2−3 minuty. Špecle sceďte a servíruje s králíkem a omáčkou. Dle potřeby dochuťte na talíři pepřem a solí.
PRIMA TIP: Hustotu omáčky korigujte vývarem, pokud se vám zdá příliš hustá, dolijte vývar, pokud řidší, tak nechte omáčku redukovat před dolitím smetany, buďte ale opatrnější, protože omáčka se po vymixování přirozeně zahustí rozmixovanou paprikou a cibulí. Špecle můžete pasírovat do vroucí vody také skrz síto na halušky, je to rychlejší.
Inspirujte se i dalšími recepty s králičím masem
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE