Polévka:
- kapr 200 g
- rybí vývar 1 l
- máslo 70 g
- hladká mouka 40 g
- mrkev 120 g
- sušené hříbky (namočené přes noc) 1 hrst
- sůl
- pepř (mletý černý)
Na dokončení:
- toustový chléb 2 plátky
- smetana 100 ml
- pažitka (na ozdobu)
Postup přípravy:
Kapra vařte v rybím vývaru asi 8–10 minut, poté ho vyjměte a dejte stranou.
V pánvi nahřejte polovinu másla, přidejte hladkou mouku a restujte asi 5 minut. Zalijte vroucím rybím vývarem a dobře rozmíchejte.
Mrkev oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte do vývaru. Vmíchejte namočené hříbky, osolte a opepřete a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
Z toustového chleba vykrájejte požadované tvary a opečte je na druhé polovině másla z obou stran dozlatova.
Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem. Při podávání vložte do každého talíře kapří maso, přidejte krutony a posypte pažitkou.
Chcete si na Štědrý den dopřát krémovou polévku, ale nemáte rádi kapra? Zkuste tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová česneková polévka
Nebo mrkněte na další sváteční recepty:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.