Nádivka
Zelenina
- mrkev 2 ks
- červená cibule 1 ks
- červená paprika 2 ks
- hřiby 4 ks
- cherry rajčata 200 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- tymián

Postup přípravy
Kuře očistěte, omyjte, osušte, osolte a okmínujte. Housky nakrájejte na kostičky, opečte na másle a nechte zchladnout. Žampiony nebo hřiby nakrájejte na šestiny a orestujte je na másle spolu s nahrubo nasekaným česnekem.
Do mísy vložte opečené housky, nasekanou petrželku, orestované houby, žloutky a mléko. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte do směsi. Osolte, opepřete a promíchejte. Kuře naplňte připravenou nádivkou.
Mrkev, cibuli, papriku a hříbky očistěte, nakrájejte na větší kousky, rajčátka rozpulte a česnek nasekejte nahrubo. Zeleninu (bez rajčat a hříbků) vložte do zapékací formy, zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte tymián.
Na zeleninu položte kuře s nádivkou a pečte při 190 °C asi 90 minut dozlatova. Na posledních 20 minut přidejte hříbky a rajčata. Pekáč vyjměte z trouby a kuře nechte před servírováním 15 minut odpočívat. Podávejte s bramborovou kaší, jasmínovou rýží nebo bulgurem.
PRIMA TIP: Nádivku můžete obměnit přidáním nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí, které dodají jemnou sladkost a křupavý kontrast.
Vyzkoušejte také výborné kuře pečené na másle a se zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha