Sváteční medové řezy podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
2x

Půvabný recept patří do rodiiného repertoáru Pavla Berkyho. Recept na medové řezy od své mámy ještě trochu vylepšil trochou melasy a pravou vanilkou. Příprava jesice celkem pracná, ale na sváteční tabuli se tento dezert bude opravdu vyjímat.

16 porcí
90 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Těsto: Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty. Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat. Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.
  2. Krém: Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat. Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém. Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečicí papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.
  3. Poleva: Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.
PRIMA TIP: Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si vláčnost.

Vyzkoušejte i další medové dezerty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty