Těsto
- hladká mouka 430 g
- mandlová mouka 70 g
- moučkový cukr 100 g
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 2 lžíce
- med 2 lžíce
- máslo 50 g
- melasa 2 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
Krém
- plnotučné mléko 400 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- hladká mouka 50 g
- dětská krupička 50 g
- cukr krupice 200 g
- máslo 250 g
- vanilkový lusk 1 ks
Poleva
- hořká čokoláda (min. 60 % kakaa) 100 g
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Těsto: Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty. Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat. Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.
- Krém: Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat. Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém. Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečicí papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.
- Poleva: Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.
PRIMA TIP: Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si vláčnost.
Sváteční medové řezy podle Pavla Berkyho Zdroj: Recepty / Pavel Berky
Vyzkoušejte i další medové dezerty