Sladká severská kuchařka

Norské čokoládové bochánky Sjokoladeboller s kardamomem podle Kristiny Lund

Moje hodnocení
0x

Norské čokoládové bochánky v sobě skrývají pořádnou porci čokolády, špetku rozdrcených kardamomových semínek a jsou prostě dokonalé. Můžete si je dát samotné nebo namazané máslem. Budou vítanou svačinou po dlouhé procházce a potěší vás i jako víkendová snídaně.

12 porcí
120 minut
norská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mléko vlijte do hrnce a ohřejte, aby bylo vlažné.
  2. Do velké mísy rozdrobte kvasnice, přelijte je mlékem a rozmíchejte. Přidejte všechny zbylé suroviny kromě čokolády a vypracujte hladké těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu s nástavcem hák. Zvládnete to však i vařečkou.
  3. Nakonec do těsta zapracujte čokoládu. Pokud těsto připravujete ručně, možná bude chvíli trvat, než se čokoláda rozprostře do celého těsta, ale pokračujte v hnětení.
  4. Těsto nechte v míse asi půlhodinu kynout a nezapomeňte ho překrýt utěrkou, aby neosychalo.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 12 částí. Z každé části vyválejte bochánek a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech překryjte utěrkou a nechte kynout dalších 45 minut.
  6. V mezičase předehřejte troubu na 180 °C.
  7. Vykynuté bochánky pomašlujte vajíčkem a pečte 12–18 minut, dokud nezezlátnou.
  8. Nechte je chvíli vychladnout na plechu. Teď už záleží jen na vás, zda sníte bochánky s ještě rozpuštěnou čokoládou, nebo ji zase necháte ztuhnout.

PRIMA TIPY OD KRISTINY:

  • Použijte vaši oblíbenou čokoládu, já mám nejraději ty vysokoprocentní se 70–80% obsahem kakaové hmoty. V Norsku zase v bocháncích často najdete tu mléčnou.
  • Upečené a vychladlé bochánky můžete zamrazit.
  • Bochánky můžete připravit už večer předem a nechat je přes noc nakynout v lednici. Do těsta použijte pouze 2/3 kvasnic. Bochánky naskládejte na plech, překryjte potravinářskou fólií a ráno je jen upečte.

Vyzkoušejte také americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou

Inspirujte se i dalšími sladkými recepty ze Skandinávie

Zdroj receptu

Sladká severská kuchařka

Kristina Lund Sladká severská kuchařka

Vydejte se se mnou na voňavou cestu severským pečením. Sladká severská kuchařka vás provede tradičními recepty všech severských zemí. Od dalekého Grónska na dechberoucí Island a odtud rovnou do Skandinávie – do Dánska, Finska, Norska a Švédska.

Nad hrníčkem kávy se začtěte do kulinářských tradic severských zemí a upečte si autentické recepty plné hřejivé vůně skořice a kardamomu. Kniha je pomyslným pokračováním mé prvotiny FIKA, sladká švédská kuchařka, která poprvé vyšla v roce 2018 a stále nachází své věrné čtenáře (a pekaře).

Kuchařku můžete koupit na mém e-shopu Děvče u plotny.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů