Suroviny
- plnotučné mléko 270 ml
- kvasnice 25 g
- třtinový cukr 80 g
- sůl 1/2 lžičky
- kardamonová semínka (čerstvě nadrcená) 1 lžička
- vejce 1 ks
- máslo 100 g
- hladká mouka 350 g
- špaldová hladká mouka 150–180 g
- čokolada (nahrubo nasekaná) 100 g
- vejce (rozšlehané, na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Mléko vlijte do hrnce a ohřejte, aby bylo vlažné.
- Do velké mísy rozdrobte kvasnice, přelijte je mlékem a rozmíchejte. Přidejte všechny zbylé suroviny kromě čokolády a vypracujte hladké těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu s nástavcem hák. Zvládnete to však i vařečkou.
- Nakonec do těsta zapracujte čokoládu. Pokud těsto připravujete ručně, možná bude chvíli trvat, než se čokoláda rozprostře do celého těsta, ale pokračujte v hnětení.
- Těsto nechte v míse asi půlhodinu kynout a nezapomeňte ho překrýt utěrkou, aby neosychalo.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 12 částí. Z každé části vyválejte bochánek a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech překryjte utěrkou a nechte kynout dalších 45 minut.
- V mezičase předehřejte troubu na 180 °C.
- Vykynuté bochánky pomašlujte vajíčkem a pečte 12–18 minut, dokud nezezlátnou.
- Nechte je chvíli vychladnout na plechu. Teď už záleží jen na vás, zda sníte bochánky s ještě rozpuštěnou čokoládou, nebo ji zase necháte ztuhnout.
PRIMA TIPY OD KRISTINY:
- Použijte vaši oblíbenou čokoládu, já mám nejraději ty vysokoprocentní se 70–80% obsahem kakaové hmoty. V Norsku zase v bocháncích často najdete tu mléčnou.
- Upečené a vychladlé bochánky můžete zamrazit.
- Bochánky můžete připravit už večer předem a nechat je přes noc nakynout v lednici. Do těsta použijte pouze 2/3 kvasnic. Bochánky naskládejte na plech, překryjte potravinářskou fólií a ráno je jen upečte.
Vyzkoušejte také americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou
Inspirujte se i dalšími sladkými recepty ze Skandinávie