Švédský strouhaný tvarohový koláč s broskvemi

Moje hodnocení
16x

Dostal se k nám už před desítkami let a uchvátil svou jednoduchostí, která je jeho poznávacím znamením. A také sjednocujícím, protože variant receptů je bezpočet. My jsme tuhle luxusní ještě proložili broskvovou vrstvou.

6 porcí
90 minut

Suroviny

Náplň

  • čerstvé nebo kompotované broskve či meruňky asi 500 g
  • plno- nebo polotučný tvaroh 750 g
  • bramborový škrob (solamyl) 1 lžíce
  • máslo (rozpuštěné máslo) 3 lžíce
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • vejce 4 ks
  • bílek 1 ks

Postup přípravy

  1. Ze všech přísad vypracujte tužší těsto, množství mouky záleží na její savosti, přisypávejte ji proto postupně. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Přes hrubé struhadlo do ní nastrouhejte větší dvě třetiny těsta. Poklaďte ho na plátky nakrájenými broskvemi. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Tvaroh utřete se škrobem, máslem, žloutky, vanilkovým cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho zatřete do náplně. Zakryjte jí ovoce a navrch nastrouhejte zbylé kakaové těsto. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut.

PRIMA TIP: Tenhle recept má skutečně bezpočet variací a možností přípravy. Někdo těsto, které bývá tmavé i světlé, do formy nestrouhá, ale vymačká ho do ní, před strouháním se někdy těsto dává ztuhnout do chladu, i s náplní je možné si různě hrát.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty