Najděte si recept
Na co máte chuť?

Švédský strouhaný tvarohový koláč s broskvemi
Dostal se k nám už před desítkami let a uchvátil svou jednoduchostí, která je jeho poznávacím znamením. A také sjednocujícím, protože variant receptů je bezpočet. My jsme tuhle luxusní ještě proložili broskvovou vrstvou.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- hladká mouka 300–400 g
- změklé máslo 250 g
- kakao holandského typu 3 lžíce
- studené mléko 3 lžíce
- žloutek 1 ks
- kypřicí prášek 1 sáček
- cukr krupice 100 g
- máslo na vymazání formy
Náplň:
- čerstvé nebo kompotované broskve či meruňky asi 500 g
- plno- nebo polotučný tvaroh 750 g
- bramborový škrob (solamyl) 1 lžíce
- rozpuštěné máslo 3 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 4 ks
- bílek 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ze všech přísad vypracujte tužší těsto, množství mouky záleží na její savosti, přisypávejte ji proto postupně. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Přes hrubé struhadlo do ní nastrouhejte větší dvě třetiny těsta. Poklaďte ho na plátky nakrájenými broskvemi. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Tvaroh utřete se škrobem, máslem, žloutky, vanilkovým cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho zatřete do náplně. Zakryjte jí ovoce a navrch nastrouhejte zbylé kakaové těsto. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut.
PRIMA TIP: Tenhle recept má skutečně bezpočet variací a možností přípravy. Někdo těsto, které bývá tmavé i světlé, do formy nestrouhá, ale vymačká ho do ní, před strouháním se někdy těsto dává ztuhnout do chladu, i s náplní je možné si různě hrát.