Suroviny
- hladká mouka 300–400 g
- máslo (změklé ) 250 g
- kakao (holandského typu) 3 lžíce
- mléko (studené ) 3 lžíce
- žloutek 1 ks
- cukr krupice 100 g
- máslo (na vymazání formy)
Náplň
- broskev (čerstvé nebo kompotované broskve či meruňky) asi 500 g
- tvaroh (plno- nebo polotučný) 750 g
- bramborový škrob (solamyl) 1 lžíce
- máslo (rozpuštěné ) 3 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 4 ks
- bílek 1 ks
Postup přípravy
- Ze všech přísad vypracujte tužší těsto, množství mouky záleží na její savosti, přisypávejte ji proto postupně. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Přes hrubé struhadlo do ní nastrouhejte větší dvě třetiny těsta. Poklaďte ho na plátky nakrájenými broskvemi. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Tvaroh utřete se škrobem, máslem, žloutky, vanilkovým cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho zatřete do náplně. Zakryjte jí ovoce a navrch nastrouhejte zbylé kakaové těsto. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut.
PRIMA TIP: Tenhle recept má skutečně bezpočet variací a možností přípravy. Někdo těsto, které bývá tmavé i světlé, do formy nestrouhá, ale vymačká ho do ní, před strouháním se někdy těsto dává ztuhnout do chladu, i s náplní je možné si různě hrát.
Švédský strouhaný tvarohový koláč s broskvemi Zdroj: Marek Kučera