Suroviny
- sušené rozinky (nebo sultánky) 200 g
- voda 130 ml
- pšeničná chlebová mouka 500 g + na poprášení
- cukr krupice (jemný) 25 g
- máslo (změklé, nebo sádlo) 75 g + na potření
- sušené droždí 7 g
- vejce 1 ks
- žloutek (na potření) 1 ks
- plnotučné mléko 150 ml + na potření
- sůl 5 g

Postup přípravy
- Rozinky namočte na 1 hodinu do 2 lžic teplé vody, pak je sceďte.
- Ve velké míse nebo v robotu s hnětacím nástavcem promíchejte mouku, cukr, máslo a droždí. Přidejte vejce, vlijte mléko a promíchejte, až se tekutina vstřebá. Pak vlijte zbylou vodu a 5 minut hněťte. Těsto pak nechte opět 5 minut odpočívat.
- Přidejte k němu sůl a hněťte 10 minut. Přikryté teď nechte těsto odpočívat 30 minut a pak ho znovu prohněťte.
- Nakonec opatrně zapracujte okapané rozinky, abyste je nerozmačkali. Přikryté těsto teď nechte kynout 1 hodinu.
- Těsto rozdělte na 16 kousků a vytvarujte z nich válečky s tupými konci, asi jako bagetky o šířce 2 cm. Klaďte je těsně vedle sebe na plech vyložený vymazaným papírem na pečení – při pečení se slepí, což je pro piotten charakteristické. Stranou je nechte opět 1 hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 210 °C (nepoužívejte horkovzduch). Briošky potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut nebo až krásně zezlátnou.
Vyzkoušejte také vláčný makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou