Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Každý pekař a pekařka ví, že recept na dobré sušenky je základ. Tyhle jsou krásně měkoučké, a navíc v nich co chvíli narazíte na kousek čokolády s karamelem. Do těsta je přidaná nalámaná čokoládová tyčinka Daim, která ve Švédsku patří k nejoblíbenějším cukrovinkám, pokud ji ale neseženete, klidně použijte jakoukoliv kvalitní čokoládu s karamelovou náplní, která je u vás k dostání. Tyčinka Daim se začala vyrábět v padesátých letech a dodnes ji rádi mlsají lidé na celém světě.
1 porce
30 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a vanilku. Do mísy s rozpuštěným máslem přidejte oba druhy cukru a dobře promíchejte. Přidejte vejce a znovu důkladně zapracujte.
-
Postupně přisypávejte mouku. Až bude těsto hladké, můžete přidat kousky tyčinek. Hotové ho zabalte do mikrotenové fólie a uložte na pár hodin do lednice.
-
Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
-
Připravte plech s pečicím papírem, na který budete pokládat kuličky z těsta (každá by měla vážit asi 40 g). Pečte 8–10 minut dorůžova.
-
Hotové sušenky ještě teplé opatrně přendejte na mřížku nebo na tác a nechce vychladnout. Zpočátku by uprostřed měly být ještě trochu vláčné. Nejlepší jsou zhruba půl hodiny po vyndání z trouby.
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody