Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim

Moje hodnocení
3x

Každý pekař a pekařka ví, že recept na dobré sušenky je základ. Tyhle jsou krásně měkoučké, a navíc v nich co chvíli narazíte na kousek čokolády s karamelem. Do těsta je přidaná nalámaná čokoládová tyčinka Daim, která ve Švédsku patří k nejoblíbenějším cukrovinkám, pokud ji ale neseženete, klidně použijte jakoukoliv kvalitní čokoládu s karamelovou náplní, která je u vás k dostání. Tyčinka Daim se začala vyrábět v padesátých letech a dodnes ji rádi mlsají lidé na celém světě.

1 porce
30 minut
skandinávská

Suroviny

  • rozpuštěné máslo 150 g
  • hladká mouka 300 g
  • jedlá soda 1/2 lžičky
  • vanilkový cukr nebo extrakt nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku 1/2 lžičky
  • sůl 1/4 lžičky
  • třtinový cukr 150 g
  • cukr krupice 100 g
  • vejce 1 ks
  • žloutek 1 ks
  • mléko 2 lžíce
  • čokoládové tyčinky Daim, nasekané na drobné kousky 5 ks (jedna má zhruba 28 g)

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a vanilku. Do mísy s rozpuštěným máslem přidejte oba druhy cukru a dobře promíchejte. Přidejte vejce a znovu důkladně zapracujte.
  2. Postupně přisypávejte mouku. Až bude těsto hladké, můžete přidat kousky tyčinek. Hotové ho zabalte do mikrotenové fólie a uložte na pár hodin do lednice.
  3. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Připravte plech s pečicím papírem, na který budete pokládat kuličky z těsta (každá by měla vážit asi 40 g). Pečte 8–10 minut dorůžova.
  5. Hotové sušenky ještě teplé opatrně přendejte na mřížku nebo na tác a nechce vychladnout. Zpočátku by uprostřed měly být ještě trochu vláčné. Nejlepší jsou zhruba půl hodiny po vyndání z trouby.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty