Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
                                                    
                        Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Každý pekař a pekařka ví, že recept na dobré sušenky je základ. Tyhle jsou krásně měkoučké, a navíc v nich co chvíli narazíte na kousek čokolády s karamelem. Do těsta je přidaná nalámaná čokoládová tyčinka Daim, která ve Švédsku patří k nejoblíbenějším cukrovinkám, pokud ji ale neseženete, klidně použijte jakoukoliv kvalitní čokoládu s karamelovou náplní, která je u vás k dostání. Tyčinka Daim se začala vyrábět v padesátých letech a dodnes ji rádi mlsají lidé na celém světě.
                                                
                            
                                
                                1 porce                            
                            
                                
                                30 minut
                            
                            
                                                            
                                    
                                    skandinávská
                                
                                                     
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                        
                    
    
        
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a vanilku. Do mísy s rozpuštěným máslem přidejte oba druhy cukru a dobře promíchejte. Přidejte vejce a znovu důkladně zapracujte.
    
 
    - 
        Postupně přisypávejte mouku. Až bude těsto hladké, můžete přidat kousky tyčinek. Hotové ho zabalte do mikrotenové fólie a uložte na pár hodin do lednice.
    
 
    - 
        Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
    
 
    - 
        Připravte plech s pečicím papírem, na který budete pokládat kuličky z těsta (každá by měla vážit asi 40 g). Pečte 8–10 minut dorůžova.
    
 
    - 
        Hotové sušenky ještě teplé opatrně přendejte na mřížku nebo na tác a nechce vychladnout. Zpočátku by uprostřed měly být ještě trochu vláčné. Nejlepší jsou zhruba půl hodiny po vyndání z trouby.
    
 
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim 
                                                    
                        Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim 
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody