Suroviny
- máslo (rozpuštěné) 150 g
- hladká mouka 300 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- vanilkový cukr (nebo extrakt nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku) 1/2 lžičky
- třtinový cukr 150 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- mléko 2 lžíce
- čokoláda (čokoládové tyčinky Daim, nasekané na drobné kousky) 5 ks (jedna má zhruba 28 g)
- sůl 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a vanilku. Do mísy s rozpuštěným máslem přidejte oba druhy cukru a dobře promíchejte. Přidejte vejce a znovu důkladně zapracujte.
- Postupně přisypávejte mouku. Až bude těsto hladké, můžete přidat kousky tyčinek. Hotové ho zabalte do mikrotenové fólie a uložte na pár hodin do lednice.
- Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
- Připravte plech s pečicím papírem, na který budete pokládat kuličky z těsta (každá by měla vážit asi 40 g). Pečte 8–10 minut dorůžova.
- Hotové sušenky ještě teplé opatrně přendejte na mřížku nebo na tác a nechce vychladnout. Zpočátku by uprostřed měly být ještě trochu vláčné. Nejlepší jsou zhruba půl hodiny po vyndání z trouby.
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody