zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim

Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim

Hodnoceno: 3x
Každý pekař a pekařka ví, že recept na dobré sušenky je základ. Tyhle jsou krásně měkoučké, a navíc v nich co chvíli narazíte na kousek čokolády s karamelem. Do těsta je přidaná nalámaná čokoládová tyčinka Daim, která ve Švédsku patří k nejoblíbenějším cukrovinkám, pokud ji ale neseženete, klidně použijte jakoukoliv kvalitní čokoládu s karamelovou náplní, která je u vás k dostání. Tyčinka Daim se začala vyrábět v padesátých letech a dodnes ji rádi mlsají lidé na celém světě.
do 30 minut
20–22 ks porcí

reklama

Suroviny (20–22 ks porcí)

Postup

  1. Smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a vanilku. Do mísy s rozpuštěným máslem přidejte oba druhy cukru a dobře promíchejte. Přidejte vejce a znovu důkladně zapracujte.
  2. Postupně přisypávejte mouku. Až bude těsto hladké, můžete přidat kousky tyčinek. Hotové ho zabalte do mikrotenové fólie a uložte na pár hodin do lednice.
  3. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Připravte plech s pečicím papírem, na který budete pokládat kuličky z těsta (každá by měla vážit asi 40 g). Pečte 8–10 minut dorůžova.
  5. Hotové sušenky ještě teplé opatrně přendejte na mřížku nebo na tác a nechce vychladnout. Zpočátku by uprostřed měly být ještě trochu vláčné. Nejlepší jsou zhruba půl hodiny po vyndání z trouby.
Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Švédské sušenky Daimkakor s čokoládovou tyčinkou Daim

reklama

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: sušenky , čokoláda , karamel , Sladké , Skandinávská kuchyně