Kynuté těsto

Švédské sluneční bochánky solbullar s vanilkovým krémem

Moje hodnocení
3x

Solbullar jsou tradiční švédské bochánky, které svým vzhledem připomínají slunce a také se po něm jmenují. Jsou naplněné hebkým vanilkovým krémem a obalené v cukrovém kabátku.

24 porcí
150 minut
švédská

Těsto

Vanilkový krém

Dokončení

Postup přípravy

  1. Na těsto rozehřejte mléko, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a rozmíchejte ho.
  2. Do velké mísy dejte cukr, máslo, vejce, kardamom a sůl, přilijte mléko s droždím a promíchejte metličkou. Přisypte mouku a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Trvá to asi 10 minut vařečkou, nebo o trochu kratší dobu v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto půl hodiny odpočívat.
  3. Mezitím připravte vanilkový krém. Vanilku podélně rozřízněte a vyškrábněte z ní zrníčka. Ty i s vanilkou dejte do hrnce, zalijte mlékem, přiveďte k varu a odstavte. Mezitím v misce prošlehejte metličkou žloutky s cukrem a škrobem.
  4. Za stálého míchání přilijte žloutkovou směs do hrnce s horkým mlékem. Hrnec vraťte na plotnu a při mírné teplotě a za stálého míchání vařte směs do zhoustnutí, bude to trvat pár minut. Krém by měl mít konzistenci pudinku, a když ho ochutnáte, nesmíte v něm cítit škrob.
  5. Hotový krém přelijte do kovové misky, vmíchejte do něj kousky másla a rozmíchejte dohladka. Krém pravidelně promíchávejte, aby vychladl. Tím také zabráníte tomu, aby se na povrchu vytvořil škraloup. Vychladlý krém ponechte při pokojové teplotě.
  6. Pokračujte přípravou bochánků. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 24 stejných kousků a z každého vyválejte kuličku. Dlaní ji mírně zploštěte a skládejte na připravené plechy. Zakryjte je utěrkou a nechte přibližně 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  7. Vanilkový krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou o průměru přibližně 1 cm. Troubu předehřejte na 180 °C.
  8. Uprostřed každého bochánku udělejte hluboký důlek a naplňte ho vanilkovým krémem. Bochánky pečte po jednom plechu v předehřáté troubě asi 15 minut, až zezlátnou.
  9. Upečené bochánky nechte zcela vychladnout. Mezitím rozehřejte máslo.
  10. Každý bochánek potřete mašlovačkou rozpuštěným máslem a obalte ho v cukru.
PRIMA TIP: Vanilkový krém můžete připravit až čtyři dny předem a uchovat ho v uzavřené dóze v lednici. Upečené vychladlé bochánky lze zamrazit, pak je ale nepotírejte máslem a neobalujte v cukru. Při rozmrazování by se roztekl.

Vyzkoušejte také americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kynuté těsto

Kristina Lund Kynuté těsto

Milovnice Skandinávie, sladkého pečiva a blogerka Děvče u plotny vydala kuchařku zaměřenou pouze na kynuté těsto. Na 96 stranách najdete 15 receptů vyladěných do posledního detailu. Právě precizní postup, spoustu informací o surovinách, procesu kynutí a rad vás dovede k chutnému výsledku bez zbytečného tápání. S Kristinou si upečete skandinávské dobroty ke svačině, vánočku, křupavý loupák i housky na burger.

I s podpisem k dostání na eshop.devceuplotny.cz.


Přečtěte si také

Recepty