Těsto
- plnotučné mléko 360 ml
- droždí 40 g
- cukr krupice 95 g
- máslo (změklé) 110 g
- vejce 1 ks
- mletý kardamom 10 g
- sůl 1/2 lžičky
- hladká mouka 700 g
Vanilkový krém
- vanilkový lusk 1/2 ks
- plnotučné mléko 250 ml
- žloutek 2–3 ks (celkem 50 g žloutků)
- cukr krupice 40 g
- kukuřičný škrob 20 g
- máslo (změklé) 30 g
Dokončení
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- cukr krupice 150 g
Postup přípravy
- Na těsto rozehřejte mléko, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a rozmíchejte ho.
- Do velké mísy dejte cukr, máslo, vejce, kardamom a sůl, přilijte mléko s droždím a promíchejte metličkou. Přisypte mouku a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Trvá to asi 10 minut vařečkou, nebo o trochu kratší dobu v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto půl hodiny odpočívat.
- Mezitím připravte vanilkový krém. Vanilku podélně rozřízněte a vyškrábněte z ní zrníčka. Ty i s vanilkou dejte do hrnce, zalijte mlékem, přiveďte k varu a odstavte. Mezitím v misce prošlehejte metličkou žloutky s cukrem a škrobem.
- Za stálého míchání přilijte žloutkovou směs do hrnce s horkým mlékem. Hrnec vraťte na plotnu a při mírné teplotě a za stálého míchání vařte směs do zhoustnutí, bude to trvat pár minut. Krém by měl mít konzistenci pudinku, a když ho ochutnáte, nesmíte v něm cítit škrob.
- Hotový krém přelijte do kovové misky, vmíchejte do něj kousky másla a rozmíchejte dohladka. Krém pravidelně promíchávejte, aby vychladl. Tím také zabráníte tomu, aby se na povrchu vytvořil škraloup. Vychladlý krém ponechte při pokojové teplotě.
- Pokračujte přípravou bochánků. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 24 stejných kousků a z každého vyválejte kuličku. Dlaní ji mírně zploštěte a skládejte na připravené plechy. Zakryjte je utěrkou a nechte přibližně 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vanilkový krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou o průměru přibližně 1 cm. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Uprostřed každého bochánku udělejte hluboký důlek a naplňte ho vanilkovým krémem. Bochánky pečte po jednom plechu v předehřáté troubě asi 15 minut, až zezlátnou.
- Upečené bochánky nechte zcela vychladnout. Mezitím rozehřejte máslo.
- Každý bochánek potřete mašlovačkou rozpuštěným máslem a obalte ho v cukru.
PRIMA TIP: Vanilkový krém můžete připravit až čtyři dny předem a uchovat ho v uzavřené dóze v lednici. Upečené vychladlé bochánky lze zamrazit, pak je ale nepotírejte máslem a neobalujte v cukru. Při rozmrazování by se roztekl.
Vyzkoušejte také americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou