Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Tyhle výborné řezy se v Dánsku začaly péct na začátku dvacátého století, kdy bylo v módě všechno francouzské. Jedná se o bílkový dezert, takže jsou krásně křehké. Skvělé navíc je, že se dají různě variovat: místo mletých ořechů můžete použít mandle a krém se místo kávy da ochutit třeba kakaem anebo vanilkou a lesním ovocem.
5 porcí
90 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 150 °C. Ořechy vložte do mixéru a pomelte najemno. Bílky šlehejte, dokud směs nebude bílá a napěněná, ale stále tekutá, a pak začnete po částech přidávat cukr. K hotovému sněhu, který by měl být tuhý a lesklý, opatrně přimíchejte mleté ořechy. Rovnoměrně rozvrstvěte na plech, uhlaďte stěrkou a pečte asi 45 minut.
-
Mezitím připravte krém: krupicový cukr v kastrolu smíchejte s o něco více než 100 ml vody a na středním ohni přiveďte k varu. Přilijte kávu, ihned odstavte a nechte vychladnout, dokud tekutina nebude vlažná.
-
V míse smíchejte změklé máslo, kávovou směs a žloutek a ručně šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
-
Z vychladlého korpusu opatrně sloupněte pečicí papír, okrojte a rozdělte na tři stejně velké obdélníky, které spojíte krémem. Hotový dezert pocukrujte a nechte nejméně hodinu odpočívat, aby pěkně zvláčněl.
-
Před podáváním nožem s pilkou velmi opatrně nakrájejte na čtvercové porce.
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody