zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité

Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité

Hodnoceno: 3x
Tyhle výborné řezy se v Dánsku začaly péct na začátku dvacátého století, kdy bylo v módě všechno francouzské. Jedná se o bílkový dezert, takže jsou krásně křehké. Skvělé navíc je, že se dají různě variovat: místo mletých ořechů můžete použít mandle a krém se místo kávy da ochutit třeba kakaem anebo vanilkou a lesním ovocem.
do 1,5 hodiny
5–6 porcí

reklama

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Ořechy vložte do mixéru a pomelte najemno. Bílky šlehejte, dokud směs nebude bílá a napěněná, ale stále tekutá, a pak začnete po částech přidávat cukr. K hotovému sněhu, který by měl být tuhý a lesklý, opatrně přimíchejte mleté ořechy. Rovnoměrně rozvrstvěte na plech, uhlaďte stěrkou a pečte asi 45 minut.
  2. Mezitím připravte krém: krupicový cukr v kastrolu smíchejte s o něco více než 100 ml vody a na středním ohni přiveďte k varu. Přilijte kávu, ihned odstavte a nechte vychladnout, dokud tekutina nebude vlažná.
  3. V míse smíchejte změklé máslo, kávovou směs a žloutek a ručně šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  4. Z vychladlého korpusu opatrně sloupněte pečicí papír, okrojte a rozdělte na tři stejně velké obdélníky, které spojíte krémem. Hotový dezert pocukrujte a nechte nejméně hodinu odpočívat, aby pěkně zvláčněl.
  5. Před podáváním nožem s pilkou velmi opatrně nakrájejte na čtvercové porce.
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité

reklama

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.