Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité

Moje hodnocení
3x

Tyhle výborné řezy se v Dánsku začaly péct na začátku dvacátého století, kdy bylo v módě všechno francouzské. Jedná se o bílkový dezert, takže jsou krásně křehké. Skvělé navíc je, že se dají různě variovat: místo mletých ořechů můžete použít mandle a krém se místo kávy da ochutit třeba kakaem anebo vanilkou a lesním ovocem.

5 porcí
90 minut
skandinávská

Korpus

Krém

  • cukr krupice 170 g
  • silné espresso pokojové teploty 3 lžíce
  • trocha vody
  • máslo (máslo pokojové teploty) 250 g
  • žloutek 1 ks
  • rozpuštěná hořká čokoláda 50 g
  • mléko (moučkový cukr na posypání)
  • + obdélníkový plech vyložený pečicím papírem pomazaným máslem

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Ořechy vložte do mixéru a pomelte najemno. Bílky šlehejte, dokud směs nebude bílá a napěněná, ale stále tekutá, a pak začnete po částech přidávat cukr. K hotovému sněhu, který by měl být tuhý a lesklý, opatrně přimíchejte mleté ořechy. Rovnoměrně rozvrstvěte na plech, uhlaďte stěrkou a pečte asi 45 minut.
  2. Mezitím připravte krém: krupicový cukr v kastrolu smíchejte s o něco více než 100 ml vody a na středním ohni přiveďte k varu. Přilijte kávu, ihned odstavte a nechte vychladnout, dokud tekutina nebude vlažná.
  3. V míse smíchejte změklé máslo, kávovou směs a žloutek a ručně šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  4. Z vychladlého korpusu opatrně sloupněte pečicí papír, okrojte a rozdělte na tři stejně velké obdélníky, které spojíte krémem. Hotový dezert pocukrujte a nechte nejméně hodinu odpočívat, aby pěkně zvláčněl.
  5. Před podáváním nožem s pilkou velmi opatrně nakrájejte na čtvercové porce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty