Kynuté těsto

Lussekatter s mandlovo-vanilkovou náplní – švédské kynuté pečivo se peče na počest svaté Lucie

Moje hodnocení
3x

Lussekatter je tradiční švédské kynuté pečivo se šafránem. Peče se 13. prosince na počest svaté Lucie, která vnáší světlo do temných zimních dnů a ty se opět začínají prodlužovat. Lussekatter připomínají naše jidáše, ale jsou plněné mandlemi a vanilkou. Chutnají trochu po marcipánu a přímo omamně voní. Díky obalení v cukru nádherně křupou.

24 porcí
120 minut
švédská

Těsto

Náplň

Dokončení

Postup přípravy

  1. Šafrán zalijte vroucí vodou a promíchejte. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
  2. Do velké mísy rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko a rozmíchejte. Přidejte máslo, cukr, mouku, sůl a vodu se šafránem. Vypracujte hladké a pružné nelepivé těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák, použít můžete i vařečku.
  3. Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto kynout zhruba 1–1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím připravte náplň. V hrnci rozehřejte máslo a promíchejte ho s cukrem, vyškrábnutou vanilkovou dření a mandlovou moukou. Nechte stát v pokojové teplotě zhruba 30 minut, až náplň lehce ztuhne. Půjde pak dobře roztírat.
  5. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Do misky nasypte cukr a prozatím ji odložte stranou.
  6. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte z těsta obdélník o rozměru 60 x 60 cm. Na polovinu těsta rozetřete náplň a zakryjte ji druhou půlkou těsta. Obdélník uprostřed rozkrojte na dva čtverce 30 x 30 cm a každý ze čtverců znovu rozkrojte. Výsledkem budou 4 obdélníky o rozměru 30 x 15 cm. Každý z obdélníků nakrájejte na 6 proužků, abyste získali celkem 24 proužků. Díky tomu budou všechny proužky stejně široké.
  7. Každý proužek stočte do podoby esíčka a obalte ho v cukru, který se na těsto nalepí. Skládejte je na plech vedle sebe s většími rozestupy. Zakryjte je utěrkou a nechte kynout dalších 30–45 minut, až téměř zdvojnásobí svou velikost.
  8. Troubu předehřejte na 170 °C. Vykynuté tvary v ní upečte postupně po jednom plechu, zhruba 15–18 minut dozlatova. Vyjměte je a nechte zcela vychladnout.

Vyzkoušejte také kynuté buchty, tvarohové a makové, podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Honzovy buchty: makové a tvarohové

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kynuté těsto

Kristina Lund Kynuté těsto

Milovnice Skandinávie, sladkého pečiva a blogerka Děvče u plotny vydala kuchařku zaměřenou pouze na kynuté těsto. Na 96 stranách najdete 15 receptů vyladěných do posledního detailu. Právě precizní postup, spoustu informací o surovinách, procesu kynutí a rad vás dovede k chutnému výsledku bez zbytečného tápání. S Kristinou si upečete skandinávské dobroty ke svačině, vánočku, křupavý loupák i housky na burger.

I s podpisem k dostání na eshop.devceuplotny.cz.


Přečtěte si také

Recepty