Těsto
- šafrán 1 g
- voda (vroucí) 20 ml
- plnotučné mléko 300 ml
- droždí 25 g
- hladká mouka 560 g + na podsypání
- máslo (změklé) 70 g
- cukr krupice 80 g
- sůl 1 velká špetka
Náplň
- máslo 90 g
- cukr krupice 60 g
- vanilka (dřeň) z 1/2 lusku
- mandlová mouka 100 g
Dokončení
- cukr krupice 150 g
Postup přípravy
- Šafrán zalijte vroucí vodou a promíchejte. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
- Do velké mísy rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko a rozmíchejte. Přidejte máslo, cukr, mouku, sůl a vodu se šafránem. Vypracujte hladké a pružné nelepivé těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák, použít můžete i vařečku.
- Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto kynout zhruba 1–1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte náplň. V hrnci rozehřejte máslo a promíchejte ho s cukrem, vyškrábnutou vanilkovou dření a mandlovou moukou. Nechte stát v pokojové teplotě zhruba 30 minut, až náplň lehce ztuhne. Půjde pak dobře roztírat.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Do misky nasypte cukr a prozatím ji odložte stranou.
- Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte z těsta obdélník o rozměru 60 x 60 cm. Na polovinu těsta rozetřete náplň a zakryjte ji druhou půlkou těsta. Obdélník uprostřed rozkrojte na dva čtverce 30 x 30 cm a každý ze čtverců znovu rozkrojte. Výsledkem budou 4 obdélníky o rozměru 30 x 15 cm. Každý z obdélníků nakrájejte na 6 proužků, abyste získali celkem 24 proužků. Díky tomu budou všechny proužky stejně široké.
- Každý proužek stočte do podoby esíčka a obalte ho v cukru, který se na těsto nalepí. Skládejte je na plech vedle sebe s většími rozestupy. Zakryjte je utěrkou a nechte kynout dalších 30–45 minut, až téměř zdvojnásobí svou velikost.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Vykynuté tvary v ní upečte postupně po jednom plechu, zhruba 15–18 minut dozlatova. Vyjměte je a nechte zcela vychladnout.
Vyzkoušejte také kynuté buchty, tvarohové a makové, podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Honzovy buchty: makové a tvarohové