Těsto
- brambory (uvařené, vychladlé a nastrouhané) 300 g
- hladká mouka 500 g
- máslo 300 g
- žloutek (mohou být i celá vejce) 2 ks
- zakysaná smetana 2 lžíce
- sůl
Náplň
- mletý mák 200 g
- moučkový cukr 200 g
- máslo (rozpuštěné) 100 g
- vanilkový cukr
- rum
- mletá skořice
Postup přípravy
- Mouku promněte s máslem, přidejte brambory a zbytek přísad a dobře propracujte těsto. Rozdělte ho na 15 dílů a každý zploštěte na placičku. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem..
- Na náplň promíchejte mletý mák s cukrem a rozpuštěným máslem, dochuťte vanilkou, rumem a skořicí a náplň rozdělte na placky.
- Těsto zabalte kolem náplně do tvaru bochánku a dobře ho uzavřete. Bochánky zmáčkněte naplocho a položte na připravený plech. Propíchejte je vidličkou a pečte v předehřáté troubě dozlatova, trvá to zhruba 20 minut. Jednou je během pečení obraťte.
Vyzkoušejte i další recepty na buchty