Suroviny
- špaldová mouka 100 g
- hladká mouka 90 g
- máslo, povolené 130 g
- prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
- špetka soli
- jemně nastrouhaná mrkev 150 g
- Povidla 130 g
- tuzemák dle chuti
- cukr moučka 1 lžička
- mouka na podsypání
Článek
25+ skvělých receptů na nejlepší domácí sušenky
Upéct doma sušenky není žádná věda a oproti těm kupovaným máte alespoň přehled o použitých surovinách. Příprava je jednoduchá a bude to bavit i děti! Zvlášť když si na...
Postup přípravy
- Nastrouhanou mrkev smíchejte s máslem a oběma druhy mouky, které smíchejte s práškem do pečiva a solí.
- Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat 30 minut v lednici.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a připravte si dva velké plechy.
- Jakmile je těsto odpočaté, rozdělte si ho na dvě části. Na moukou posypané ploše jednu část těsta rozválejte a vykrajovátkem (o průměru 4 cm) vykrajujte kolečka.
- Pokud se těsto lepí, podsypávejte moukou. Na polovinu koleček dejte trochu povidel a čistým kolečkem povidla přikryjte. Důkladně upevněte okraje, zahlaďte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Takto pokračujte i v případě druhé části těsta, dokud ho všechno nespotřebujete.
- Pečte 15 minut. Po upečení nechte mrkvánky úplně vystydnout. Jsou měkké a výborné i druhý den.