Suroviny
- špaldová mouka 100 g
- hladká mouka 90 g
- máslo (povolené) 130 g
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 2 lžičky
- mrkev (jemně nastrouhaná ) 150 g
- švestková povidla 130 g
- rum (tuzemák dle chuti)
- moučkový cukr 1 lžička
- mouka (na podsypání)
- sůl špetka
Článek
25+ skvělých receptů na nejlepší domácí sušenky
Upéct doma sušenky není žádná věda a oproti těm kupovaným máte alespoň přehled o použitých surovinách. Příprava je jednoduchá a bude to bavit i děti! Zvlášť když si na...
Postup přípravy
- Nastrouhanou mrkev smíchejte s máslem a oběma druhy mouky, které smíchejte s práškem do pečiva a solí.
- Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat 30 minut v lednici.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a připravte si dva velké plechy.
- Jakmile je těsto odpočaté, rozdělte si ho na dvě části. Na moukou posypané ploše jednu část těsta rozválejte a vykrajovátkem (o průměru 4 cm) vykrajujte kolečka.
- Pokud se těsto lepí, podsypávejte moukou. Na polovinu koleček dejte trochu povidel a čistým kolečkem povidla přikryjte. Důkladně upevněte okraje, zahlaďte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Takto pokračujte i v případě druhé části těsta, dokud ho všechno nespotřebujete.
- Pečte 15 minut. Po upečení nechte mrkvánky úplně vystydnout. Jsou měkké a výborné i druhý den.