Suroviny
- máslo 120 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt nebo semínka z jednoho vanilkového lusku) 2 lžičky
- stolní olej (neutrální,např. slunečnicový nebo řepkový) 80 ml
- hladká mouka 240 g
- amonium 1/2 lžičky
- citronová kůra (strouhaná ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Utřete máslo s cukrem, dokud směs nezíská světle žlutou barvu a krémovou konzistenci. Přidejte olej a vanilku a znovu prošlehejte. Nakonec přisypte mouku s amoniem a citronovou kůru a zpracovávejte, dokud těsto není hladké.
- Hotové ho zabalte do potravinářské fólie a aspoň na půl hodiny dejte do chladničky.
- Předehřejte si troubu na 150 °C.
- Z vychlazeného těsta odebírejte stejně velké kousky přibližně o hmotnosti 15 g, tvarujte z nich kuličky a jednu po druhé skládejte na připravený plech s pečicím papírem. Zplošťovat je není potřeba, protože se samy trochu roztečou během pečení.
- Pečte 20–25 minut. Barva těsta by se příliš měnit neměla, takže se je nebojte vytáhnout, i když budou jen lehounce narůžovělé. Nejméně prvních 12 minut troubu vůbec neotvírejte.
- Hotové sušenky nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby. Díky amoniu by měly zůstat křupavé, přestože se pekly při relativně nízké teplotě.
PRIMA TIP: Pokud rádi experimentujete, kromě základní verze s citronovou kůrou sušenky snů můžete připravit i v dalších chuťových variacích.
Výborné jsou třeba s celou mandlí anebo najemno nasekanými lískovými oříšky (na jednu dávku přidejte do těsta asi 50 g) a pro sváteční dny se hodí přisypat na začátku do másla trochu šafránu.
POZNÁMKA: Amonium při pečení vydává poměrně silný odér, ale nebojte se, na chuť a vůni sušenek to nebude mít vliv. Stačí otevřít okno a za pár minut bude ten tam. A nezapomeňte – syrové těsto s amoniem nikdy neochutnávejte! Amonium seženete v cukrářských obchodech a e-shopech.
Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody