zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů

Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů

Hodnoceno: 5x
Ve Skandinávii se do cukroví místo kypřicího prášku nebo sody často přidává amonium neboli cukrářské droždí. Dřív se tato přísada získávala z paroží jelenů, ale dnes už se vyrábí synteticky. Pokud se chcete pustit do těchto sušenek, doporučujeme ho obstarat, i když vás to možná bude stát trochu času navíc. Právě amonium totiž zajistí, že se vám tyhle sušenky budou doslova rozplývat na jazyku.
do 1 hodiny
30–35 ks porcí

reklama

Postup

  1. Utřete máslo s cukrem, dokud směs nezíská světle žlutou barvu a krémovou konzistenci. Přidejte olej a vanilku a znovu prošlehejte. Nakonec přisypte mouku s amoniem a citronovou kůru a zpracovávejte, dokud těsto není hladké.
  2. Hotové ho zabalte do potravinářské fólie a aspoň na půl hodiny dejte do chladničky.
  3. Předehřejte si troubu na 150 °C.
  4. Z vychlazeného těsta odebírejte stejně velké kousky přibližně o hmotnosti 15 g, tvarujte z nich kuličky a jednu po druhé skládejte na připravený plech s pečicím papírem. Zplošťovat je není potřeba, protože se samy trochu roztečou během pečení.
  5. Pečte 20–25 minut. Barva těsta by se příliš měnit neměla, takže se je nebojte vytáhnout, i když budou jen lehounce narůžovělé. Nejméně prvních 12 minut troubu vůbec neotvírejte.
  6. Hotové sušenky nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby. Díky amoniu by měly zůstat křupavé, přestože se pekly při relativně nízké teplotě.

PRIMA TIP: Pokud rádi experimentujete, kromě základní verze s citronovou kůrou sušenky snů můžete připravit i v dalších chuťových variacích.

Výborné jsou třeba s celou mandlí anebo najemno nasekanými lískovými oříšky (na jednu dávku přidejte do těsta asi 50 g) a pro sváteční dny se hodí přisypat na začátku do másla trochu šafránu.

POZNÁMKA: Amonium při pečení vydává poměrně silný odér, ale nebojte se, na chuť a vůni sušenek to nebude mít vliv. Stačí otevřít okno a za pár minut bude ten tam. A nezapomeňte – syrové těsto s amoniem nikdy neochutnávejte! Amonium seženete v cukrářských obchodech a e-shopech.

Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů

reklama

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: sušenky , vanilka , Sladké , Skandinávská kuchyně