Brontë Aurellová

Drömmar – švédské vanilkové sušenky snů

Moje hodnocení
12x

Ve Skandinávii se do cukroví místo kypřicího prášku nebo sody často přidává amonium neboli cukrářské droždí. Dřív se tato přísada získávala z paroží jelenů, ale dnes už se vyrábí synteticky. Pokud se chcete pustit do těchto sušenek, doporučujeme ho obstarat, i když vás to možná bude stát trochu času navíc. Právě amonium totiž zajistí, že se vám tyhle sušenky budou doslova rozplývat na jazyku.

1 porce
60 minut
skandinávská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Utřete máslo s cukrem, dokud směs nezíská světle žlutou barvu a krémovou konzistenci. Přidejte olej a vanilku a znovu prošlehejte. Nakonec přisypte mouku s amoniem a citronovou kůru a zpracovávejte, dokud těsto není hladké.
  2. Hotové ho zabalte do potravinářské fólie a aspoň na půl hodiny dejte do chladničky.
  3. Předehřejte si troubu na 150 °C.
  4. Z vychlazeného těsta odebírejte stejně velké kousky přibližně o hmotnosti 15 g, tvarujte z nich kuličky a jednu po druhé skládejte na připravený plech s pečicím papírem. Zplošťovat je není potřeba, protože se samy trochu roztečou během pečení.
  5. Pečte 20–25 minut. Barva těsta by se příliš měnit neměla, takže se je nebojte vytáhnout, i když budou jen lehounce narůžovělé. Nejméně prvních 12 minut troubu vůbec neotvírejte.
  6. Hotové sušenky nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby. Díky amoniu by měly zůstat křupavé, přestože se pekly při relativně nízké teplotě.

PRIMA TIP: Pokud rádi experimentujete, kromě základní verze s citronovou kůrou sušenky snů můžete připravit i v dalších chuťových variacích.

Výborné jsou třeba s celou mandlí anebo najemno nasekanými lískovými oříšky (na jednu dávku přidejte do těsta asi 50 g) a pro sváteční dny se hodí přisypat na začátku do másla trochu šafránu.

POZNÁMKA: Amonium při pečení vydává poměrně silný odér, ale nebojte se, na chuť a vůni sušenek to nebude mít vliv. Stačí otevřít okno a za pár minut bude ten tam. A nezapomeňte – syrové těsto s amoniem nikdy neochutnávejte! Amonium seženete v cukrářských obchodech a e-shopech.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Brontë Aurellová


Přečtěte si také

Recepty