Těsto
- celozrnná špaldová mouka (hladká) 400 g
- med 120 g
- máslo (pokojové teploty) 150 g
Náplň
- polotučný tvaroh 750 g
- vejce 3 ks
- citronová kůra 1 citron
- sušené rozinky 1 hrst
Postup přípravy
- Nejprve předehřejte troubu na 170 °C a připravte pečicí formu (21 cm × 21 cm).
- Pro přípravu těsta ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, med, kypřicí prášek do pečiva a máslo pokojové teploty. Vzniklé těsto by se mělo podobat klasické drobence na koláče.
- Na spodek připravené pečicí formy nasypte ½ až ¾ těsta a zatlačte jej rukou nebo spodkem skleničky dohladka.
- Na tvarohový krém ve větší míse smíchejte tvaroh, vejce a kůru z citronu. Vše vymíchejte dohladka a poté přimíchejte rozinky. Vzniklý krém nalijte na uhlazené těsto v pečicí formě a navrch rozdrobte zbylé těsto.
- Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 50 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupavá vrstva).
- Upečený švédský sypaný koláč nechte zcela vychladnout a poté jej nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
PRIMA TIP: Pokud chcete moučníku dodat ještě větší severský šmrnc, můžete do těsta přidat trochu sušeného mletého zázvoru, kardamom nebo špetku skořice.
Švédský sypaný koláč s tvarohovou náplní Zdroj: Jíme zdravě a pečeme s láskou