Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Švédský sypaný koláč s tvarohovou náplní

Moje hodnocení
15x

Různé sypané a strouhané koláče jsou mimořádně oblíbené pro svou jednoduchost. Zvládnou je i začátečníci a výsledek je vždy báječný. Novou inspiraci přinášíme v podobě švédského receptu, v kterém nechybí velká porce šťavnatého tvarohu a jemná příchuť medu.

1 porce
90 minut
skandinávská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve předehřejte troubu na 170 °C a připravte pečicí formu (21 cm × 21 cm).
  2. Pro přípravu těsta ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, med, kypřicí prášek do pečiva a máslo pokojové teploty. Vzniklé těsto by se mělo podobat klasické drobence na koláče.
  3. Na spodek připravené pečicí formy nasypte ½ až ¾ těsta a zatlačte jej rukou nebo spodkem skleničky dohladka.
  4. Na tvarohový krém ve větší míse smíchejte tvaroh, vejce a kůru z citronu. Vše vymíchejte dohladka a poté přimíchejte rozinky. Vzniklý krém nalijte na uhlazené těsto v pečicí formě a navrch rozdrobte zbylé těsto.
  5. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 50 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupavá vrstva).
  6. Upečený švédský sypaný koláč nechte zcela vychladnout a poté jej nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

PRIMA TIP: Pokud chcete moučníku dodat ještě větší severský šmrnc, můžete do těsta přidat trochu sušeného mletého zázvoru, kardamom nebo špetku skořice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty