návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dánský jablečný koláč

Hodnoceno: 12x
10 porcí
do 1,5 hodiny
Dánský jablečný koláč
Autor: kuchařka Kurz domácího pečení Dánský jablečný koláč
Jablečný koláč najdete ve všech zemích, kde rostou jablka. Pečením změknou, rozvoní se a v kombinaci s máslovým těstem a skořicí se stanou neodolatelnými. Dobrý jablečný koláč vás může provázet od podzimu do jara každý víkend a nikdy nezevšední. Chuť můžete měnit různými odrůdami jablek.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rozevírací dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Skořici promíchejte se 75 g cukru. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na klínky.
  2.  Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota utřete máslo nakrájené na kostky, zbylý cukr a vanilkovou esenci nebo extrakt do světlé krémovité konzistence. Postupně jedno po druhém přidávejte vejce a každé důkladně zašlehejte. Prosejte mouku, vmíchejte prášek do pečiva, vsypte do máslové směsi a šlehejte na nízké otáčky, dokud se těsto nesjednotí.
  3. Polovinu těsta rozetřete po dně připravené formy, poklaďte polovinou pokrájených jablek a posypte polovinou skořicového cukru. Zopakujte se zbylým těstem, jablky a skořicovým cukrem.
  4. Pečte v předehřáté troubě 55–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Pokud koláč příliš rychle hnědne, zakryjte jej na posledních 15 minut pečení alobalem. Hotový koláč vyjměte, nechte 10 minut stát ve formě a pak ho postavte na drátěnou mřížku. Podávejte teplý či zchladlý samotný nebo s kopečkem šlehačky či zmrzliny.

Dánský jablečný koláč  Foto: Dánský jablečný koláč; foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 základních postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč