Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
- mletá skořice 2 lžičky
- cukr krupice (extra jemný) 240 g
- jablka (sladká) 5 ks (celkem asi 800 g)
- máslo (pokojové teploty) 285 g
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- vejce (vejce pokojové teploty) 3 ks
- hladká mouka 185 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rozevírací dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Skořici promíchejte se 75 g cukru.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na klínky.
- Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota utřete máslo nakrájené na kostky, zbylý cukr a vanilkovou esenci nebo extrakt do světlé krémovité konzistence. Postupně jedno po druhém přidávejte vejce a každé důkladně zašlehejte.
- Prosejte mouku, vmíchejte prášek do pečiva, vsypte do máslové směsi a šlehejte na nízké otáčky, dokud se těsto nesjednotí.
- Polovinu těsta rozetřete po dně připravené formy, poklaďte polovinou pokrájených jablek a posypte polovinou skořicového cukru. Zopakujte se zbylým těstem, jablky a skořicovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě 55–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Pokud koláč příliš rychle hnědne, zakryjte jej na posledních 15 minut pečení alobalem. Hotový koláč vyjměte, nechte 10 minut stát ve formě a pak ho postavte na drátěnou mřížku. Podávejte teplý či zchladlý samotný nebo s kopečkem šlehačky či zmrzliny.