Suroviny
- sušenky Digestives 170 g
- Horká čokoláda 50 g
- rozpuštěné máslo 70 g
- čerstvé nebo mražené borůvky 220–250 g
- cream cheese (Philadelphia, Buko) 400 g
- crème fraiche nebo zakysaná smetana 200 g
- cukr krupice 100 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- Zakysaná smetana 300 g
- cukr krupice 250 g
- Želatina 3 plátky
A teď pár důležitých rad. Zkuste to neošidit a použijte opravdu Digestives sušenky, jinak se připravíte o naprosto výjimečný zážitek. Tyto klasické britské sušenky seženete v každém Marks & Spencer nebo v Tesco. Můžete použít mražené borůvky, ale dejte pozor, aby byly lesní. Ty velké kanadské jsou sice pěknější, ale nemají prakticky žádnou chuť a barvy z nich taky moc nevyrazíte. Připravili byste se o nádhernou fialovou barvu a výraznou chuť.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a vyložte pečicím papírem, pěkně dno a boky zvlášť.
- Rozlámané sušenky vložte spolu s nasekanou čokoládou do mixéru a mixujte do té doby, než je ze všeho prášek. Přilijte rozpuštěné máslo a ještě chvíli mixujte. Směs rovnoměrně natlačte do formy a pořádně uhlaďte. Pečte 10 minut v předehřáté troubě.
- Mezitím rozmixujte borůvky. V míse smíchejte cream cheese, zakysanou smetanu a cukr. Použijte pouze míchací nástavec. Vmíchejte všechny borůvky a kukuřičný škrob. Směs nalijte na předpečený základ a pečte asi 40 minut, povrch by neměl vypadat moc mokře, jen uprostřed by se měl trošku třást. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout, nevyndavejte ale z formy.
- Plátky želatiny namočte do studené vody tak na 10 minut. V kastrůlku rozehřejte zakysanou smetanu s cukrem. Neměla by se vařit, ale neměly by v ní být celé krystalky cukru a měla by být tekutá. Odstavte, vmíchejte vymačkanou želatinu a důkladně promíchejte. Nalijte na upečený korpus a dejte do lednice na pár hodin nebo přes noc, než horní vrstva ztuhne.