Suroviny
- hladká mouka 250 g
- cukr krupice 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- máslo (studené) 75 g
- plnotučné mléko 120 ml + na potření
- vejce (velké) 1 ks
- smetana (co nejtučnější nebo mascarpone)
- džem (podle chuti)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte plech na pečení pečicím papírem nebo ho lehce vymažte tukem.
- Ve velké míse důkladně promíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte nakrájené studené máslo k suchým surovinám. Zapracujte máslo ručně do směsi mouky, dokud nevznikne hrubá drobenka. Můžete také směs několik sekund krátce pulsovat v mixéru.
- V jiné míse dobře rozmíchejte mléko a vejce.
- Vytvořte v suchých surovinách důlek a nalijte do něj mléčnou směs. Lehce promíchejte, až se těsto spojí. Varování: Nesmíte těsto příliš míchat, nemusí být hladké.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch. Vytvarujte ho do kruhu o tloušťce asi 2,5 cm. Pomocí kulaté formičky na sušenky nebo sklenice vykrojte scones. Zbylé kousky těsta jemně spojte a znovu vykrojte scones, dokud není celé těsto zpracované.
- Položte scones na připravený plech na pečení, mezi jednotlivými scones nechte trochu místa. Pokud chcete, potřete vrch scones trochou mléka pro zlatavý povrch.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 12-15 minut, nebo dokud scones nevyrostou do výšky a nezezlátnou. Nechte scones před podáváním trochu vychladnout na mřížce.
- Podávejte teplé s marmeládou a hustou smetanou nebo s máslem a oblíbeným džemem.
Tradiční recept na britské scones Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také recept na snídaňové kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE