redakce Prima FRESH

Tradiční recept na britské scones – křehké máslové bochánky se podávají s hustou smetanou a jahodami

Moje hodnocení
1x

Typická britská lahůdka je oblíbenou součástí odpoledního čaje a snídaně po celém Spojeném království. Čerstvě upečené scones se podávají se lžící velmi husté smetany a nejlépe jahodovým džemem. U nás se 50% smetana v obchodech moc nevyskytuje, ale zkuste místo ní použít mascarpone.

10 porcí
45 minut
anglická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte plech na pečení pečicím papírem nebo ho lehce vymažte tukem.
  2. Ve velké míse důkladně promíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidejte nakrájené studené máslo k suchým surovinám. Zapracujte máslo ručně do směsi mouky, dokud nevznikne hrubá drobenka. Můžete také směs několik sekund krátce pulsovat v mixéru.
  4. V jiné míse dobře rozmíchejte mléko a vejce.
  5. Vytvořte v suchých surovinách důlek a nalijte do něj mléčnou směs. Lehce promíchejte, až se těsto spojí. Varování: Nesmíte těsto příliš míchat, nemusí být hladké.
  6. Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch. Vytvarujte ho do kruhu o tloušťce asi 2,5 cm. Pomocí kulaté formičky na sušenky nebo sklenice vykrojte scones. Zbylé kousky těsta jemně spojte a znovu vykrojte scones, dokud není celé těsto zpracované.
  7. Položte scones na připravený plech na pečení, mezi jednotlivými scones nechte trochu místa. Pokud chcete, potřete vrch scones trochou mléka pro zlatavý povrch.
  8. Pečte v předehřáté troubě po dobu 12-15 minut, nebo dokud scones nevyrostou do výšky a nezezlátnou. Nechte scones před podáváním trochu vychladnout na mřížce.
  9. Podávejte teplé s marmeládou a hustou smetanou nebo s máslem a oblíbeným džemem.

Vyzkoušejte také recept na snídaňové kynuté lívance podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty