Barbora Gorecká

Kynutá zamotaná brioška se skořicí a čokoládou

Moje hodnocení
2x

Možná vypadají tyto briošky na první pohled velice pracně, ale zdání klame. S těstem se pracuje krásně a zvládne ho připravit i úplný začátečník. Vyzkoušejte a provoňte svůj dům krásnou sladkostí.

4 porce
300 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Do mísy, ve které budete hníst těsto, nalejte vlažné mléko a do něj rozdrobte droždí.
  2. Vše spolu dohladka promíchejte a přidejte jogurt a opět zlehka promíchejte, aby směs byla hezky kompaktní.
  3. Přidejte 1 vejce, rozpuštěné vlažné máslo, cukr, a kůru z 1/2 citronu. Opět důkladně promíchejte a nachystejte mísu na hnětení.
  4. V menší misce smíchejte obě mouky, skořici a sůl. Zapněte kuchyňského robota na pomalejší otáčky a postupně začněte mouku přisypávat, aby se hezky do těsta zapracovávala.
  5. Až budete mít všechnu mouku vsypanou v míse, pusťte robota naplno a nechte těsto hníst 10 minut (pokud budete těsto hníst ručně, dejte tomu alespoň 20 minut).
  6. Poté těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout. Mezitím nasekejte čokoládu a dejte ji stranou.
  7. Po uplynutí 2 hodin těsto zlehka propracujte a zapracujte do něj posekanou čokoládu. Těsto opět vraťte do mísy a nechte dalších 30 minut odpočívat.
  8. Rozdělte ho na 4 části (vychází to na 250 g kusy), které zase rozdělte na 4 menší kousky (cca 62 g) a zapleťte briošky.
  9. Ty dávejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 45 minut dokynout. Po uplynutí doby briošky pomažte vajíčkem a pečte při 180 ºC zhruba 20–25 minut.
TIP: Na stránkách Máma peče doma najdete i video s návodem, jak briošky správně zaplétat.

Další recepty na chutné briošky:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty