Suroviny
- hladká mouka 300 g
- polohrubá mouka 200 g
- jogurt (selský) 125 g
- cukr krupice 100 g
- mléko 100 ml
- máslo 80 g
- droždí 15 g
- skořice 5 g
- sůl 1 špetka
- vejce (+ na pomazání před pečením) 1 ks
- citronová kůra 1/2 plodu
- čokoláda (70%) 75 g
Postup přípravy:
- Do mísy, ve které budete hníst těsto, nalejte vlažné mléko a do něj rozdrobte droždí.
- Vše spolu dohladka promíchejte a přidejte jogurt a opět zlehka promíchejte, aby směs byla hezky kompaktní.
- Přidejte 1 vejce, rozpuštěné vlažné máslo, cukr, a kůru z 1/2 citronu. Opět důkladně promíchejte a nachystejte mísu na hnětení.
- V menší misce smíchejte obě mouky, skořici a sůl. Zapněte kuchyňského robota na pomalejší otáčky a postupně začněte mouku přisypávat, aby se hezky do těsta zapracovávala.
- Až budete mít všechnu mouku vsypanou v míse, pusťte robota naplno a nechte těsto hníst 10 minut (pokud budete těsto hníst ručně, dejte tomu alespoň 20 minut).
- Poté těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout. Mezitím nasekejte čokoládu a dejte ji stranou.
- Po uplynutí 2 hodin těsto zlehka propracujte a zapracujte do něj posekanou čokoládu. Těsto opět vraťte do mísy a nechte dalších 30 minut odpočívat.
- Rozdělte ho na 4 části (vychází to na 250 g kusy), které zase rozdělte na 4 menší kousky (cca 62 g) a zapleťte briošky.
- Ty dávejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 45 minut dokynout. Po uplynutí doby briošky pomažte vajíčkem a pečte při 180 ºC zhruba 20–25 minut.
TIP: Na stránkách Máma peče doma najdete i video s návodem, jak briošky správně zaplétat.
Kynutá zamotaná brioška se skořicí a čokoládou Zdroj: Barbora Gorecká
Další recepty na chutné briošky: