Těsto
- máslo (pokojové teploty) 150 g
- cukr krupice 120 g
- marcipán 200 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 100 g
- kukuřičný škrob 25 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Čokoládová ganache
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- tmavá čokoláda (70%) 80 g
K dokončení
- pekanové ořechy (nahrubo nasekané) 35 g
I když se na první pohled může zdát, že koláč plný másla a mandlí bude hutný, opak je pravdou. Je lehounký jako obláček a voní po marcipánu. Úplně chápu, proč ho Dánové tak zbožňují. V Dánsku se setkáte s různými variacemi, ale ve všech najdete marcipán nebo mandle.
Postup přípravy
- Marcipánové těsto: Máslo a vejce vytáhněte z lednice asi 2 hodiny před pečením. Je klíčové, aby měly suroviny stejnou (pokojovou) teplotu, tím pádem půjdou společně dobře našlehat. Díky tomu bude mít koláč lehkou a nadýchanou strukturu.
- Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem (na dno formy vložte arch papíru, formu zavřete a přebytečný papír odstřihněte). Troubu předehřejte na 175 °C.
- Do šlehací mísy dejte máslo s cukrem a šlehejte asi 5 minut, aby byla směs nadýchaná.
- Marcipán nastrouhejte nahrubo, přidejte do těsta a minutku šlehejte.
- Po jednom přidávejte vejce. Každé zcela zašlehejte předtím, než přidáte další. Nyní by těsto mělo být krémové a nadýchané.
- Do jiné misky prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a promíchejte.
- Nasypte do našlehaného základu a už jen rychle prošlehejte. Mouku také můžete zapracovat ruční stěrkou.
- Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte 30–40 minut dozlatova. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je koláč upečený. Špejli zabodněte do středu koláče, musí z něj vyjít suchá. V opačném případě ještě chviličku pokračujte v pečení. Koláč však nepečte zbytečně dlouho, byl by příliš suchý.
- Hotový koláč po 20 minutách přemístěte chladnout na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Čokoládová poleva: Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Odstavte, přisypte čokoládu nakrájenou na kousky a nechte minutu odstát. Pak rozmíchejte dohladka.
- Dokončení: Koláč položte na servírovací talíř a rovnoměrně ho přelijte čokoládovou polevou. Posypte pekanovými ořechy a vložte asi na hodinu ztuhnout do lednice.
- Hotový koláč uchovávejte v chladu, ale půl hodiny před servírováním ho vyjměte z lednice, aby získal pokojovou teplotu. Všechny chutě se lépe rozvinou. Můžete ho podávat samotný nebo s kopečkem husté šlehačky.
Vyzkoušejte také jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí