Sladká severská kuchařka

Mazarinkage: Dánský koláč Mazarin s marcipánem a čokoládovou ganache podle Kristiny Lund

Moje hodnocení
3x

Recept na marcipánový koláč Mazarin se poprvé objevil už v roce 1888 a od té doby se stal opravdovou dánskou klasikou. Jeho název s největší pravděpodobností odkazuje na francouzského kardinála Julese Mazarina, který žil v 1. polovině 17. století a byl významnou osobností na dvoře krále Ludvíka XIV. Říká se, že Mazarin zbožňoval sladké pečivo, a tak se jeho jméno spojilo i s tímto koláčem.

12 porcí
90 minut
skandinávská

Těsto

Čokoládová ganache

K dokončení

I když se na první pohled může zdát, že koláč plný másla a mandlí bude hutný, opak je pravdou. Je lehounký jako obláček a voní po marcipánu. Úplně chápu, proč ho Dánové tak zbožňují. V Dánsku se setkáte s různými variacemi, ale ve všech najdete marcipán nebo mandle.

Postup přípravy

  1. Marcipánové těsto: Máslo a vejce vytáhněte z lednice asi 2 hodiny před pečením. Je klíčové, aby měly suroviny stejnou (pokojovou) teplotu, tím pádem půjdou společně dobře našlehat. Díky tomu bude mít koláč lehkou a nadýchanou strukturu.
  2. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem (na dno formy vložte arch papíru, formu zavřete a přebytečný papír odstřihněte). Troubu předehřejte na 175 °C.
  3. Do šlehací mísy dejte máslo s cukrem a šlehejte asi 5 minut, aby byla směs nadýchaná.
  4. Marcipán nastrouhejte nahrubo, přidejte do těsta a minutku šlehejte.
  5. Po jednom přidávejte vejce. Každé zcela zašlehejte předtím, než přidáte další. Nyní by těsto mělo být krémové a nadýchané.
  6. Do jiné misky prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a promíchejte.
  7. Nasypte do našlehaného základu a už jen rychle prošlehejte. Mouku také můžete zapracovat ruční stěrkou.
  8. Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte 30–40 minut dozlatova. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je koláč upečený. Špejli zabodněte do středu koláče, musí z něj vyjít suchá. V opačném případě ještě chviličku pokračujte v pečení. Koláč však nepečte zbytečně dlouho, byl by příliš suchý.
  9. Hotový koláč po 20 minutách přemístěte chladnout na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  10. Čokoládová poleva: Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Odstavte, přisypte čokoládu nakrájenou na kousky a nechte minutu odstát. Pak rozmíchejte dohladka.
  11. Dokončení: Koláč položte na servírovací talíř a rovnoměrně ho přelijte čokoládovou polevou. Posypte pekanovými ořechy a vložte asi na hodinu ztuhnout do lednice.
  12. Hotový koláč uchovávejte v chladu, ale půl hodiny před servírováním ho vyjměte z lednice, aby získal pokojovou teplotu. Všechny chutě se lépe rozvinou. Můžete ho podávat samotný nebo s kopečkem husté šlehačky.

Vyzkoušejte také jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí

Zdroj receptu

Sladká severská kuchařka

Kristina Lund Sladká severská kuchařka

Vydejte se se mnou na voňavou cestu severským pečením. Sladká severská kuchařka vás provede tradičními recepty všech severských zemí. Od dalekého Grónska na dechberoucí Island a odtud rovnou do Skandinávie – do Dánska, Finska, Norska a Švédska.

Nad hrníčkem kávy se začtěte do kulinářských tradic severských zemí a upečte si autentické recepty plné hřejivé vůně skořice a kardamomu. Kniha je pomyslným pokračováním mé prvotiny FIKA, sladká švédská kuchařka, která poprvé vyšla v roce 2018 a stále nachází své věrné čtenáře (a pekaře).

Kuchařku můžete koupit na mém e-shopu Děvče u plotny.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů