Těsto:
- hladká mouka 350 g
- podmáslí 175 ml
- máslo 60 g
- cukr krupice 25 g
- vejce 1 ks
- droždí 18 g
Náplň:
- rebarbora 100 g
- mleté mandle (jemně; nebo mandlová mouka) 50 g
- moučkový cukr 50 g
- máslo 50 g
- bílek 1 ks
Na dokončení:
- vejce (na pomašlování) 1 ks
- mandlové plátky 50 g
Postup přípravy:
- Jako první připravte kynuté těsto. Hladkou mouku prosejte do větší misky. Uprostřed udělejte důlek, do kterého přisypte cukr, přidejte na kousky nakrájené máslo, vyklepněte vejce a nalijte podmáslí.
- Nyní do tekutiny nadrolte droždí a lehce ho v ní rozmíchejte. Poté smíchejte všechny suroviny a přemístěte je na pracovní plochu, kde z nich vypracujte hladké kompaktní těsto. Toto těsto obsahuje větší množství tekutin, proto může z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a rohlíčky by pak nebyly tak vláčné.
- Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
- Po odležení by již těsto nemělo tolik lepit, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem. Těsto vložte do misky, kterou přikryjte mikrotenovým sáčkem, a nechte na vlahém místě 1 hodinu kynout.
- Zatímco těsto kyne, nachystejte si marcipánovou náplň. Namleté mandle promíchejte s moučkovým cukrem, přidejte na kousky nakrájené máslo a bílek a vše zpracujte do konzistence krému. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Když je těsto vykynuté, vyložte 2 plechy pečicím papírem. Těsto vyválejte na dlouhý šál, nejlépe o velikosti 15×50 cm, a tento pruh rozkrájejte na trojúhelníky s 10 cm velkou základnou.
- Do širší části trojúhelníku naneste lžíci marcipánového krému, naskládejte rebarboru a od základny směrem nahoru rohlíčky stočte. Aby se do rohlíčku vešlo co nejvíce náplně, je dobré základnu ještě trochu roztáhnout do stran. Celý trojúhelník můžete i vyválet, aby byl větší.
- Když pak rohlíček zamotáte, po stranách bude náplň trochu koukat, proto je dobré tyto kraje prsty stlačit a díru tak "zalepit", nebude vám pak během pečení náplň vytékat.
- Rohlíčky přeneste na připravené plechy a položte je úzkým cípem dolů. Takto je nechte 30 minut kynout. Troubu dejte předehřívat na 180 °C.
- Vykynuté rohlíčky pomašlujte rozkvedlaným vejcem a posypte mandlemi. Poté je pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15 minut.
Máte radši klasiku? Zkuste kynuté buchty podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové
Nebo pro vás máme další kynuté dobroty: