Neplecha na plechu

Dánské rebarborové rohlíčky Rabarberhorn s marcipánem

Moje hodnocení
1x

Rebarborové moučníky a dezerty jsou aktuálně v kurzu, vzhledem k probíhající sezóně této jarní zeleniny. Pokud jste tedy ještě nenaskočili na rebarborový trend, máte šanci! Vyzkoušejte tyto nevšední kynuté rohlíčky s marcipánem.

10 porcí
120 minut
skandinávská

Těsto:

Náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy:

  1. Jako první připravte kynuté těsto. Hladkou mouku prosejte do větší misky. Uprostřed udělejte důlek, do kterého přisypte cukr, přidejte na kousky nakrájené máslo, vyklepněte vejce a nalijte podmáslí.
  2. Nyní do tekutiny nadrolte droždí a lehce ho v ní rozmíchejte. Poté smíchejte všechny suroviny a přemístěte je na pracovní plochu, kde z nich vypracujte hladké kompaktní těsto. Toto těsto obsahuje větší množství tekutin, proto může z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a rohlíčky by pak nebyly tak vláčné.
  3. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
  4. Po odležení by již těsto nemělo tolik lepit, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem. Těsto vložte do misky, kterou přikryjte mikrotenovým sáčkem, a nechte na vlahém místě 1 hodinu kynout.
  5. Zatímco těsto kyne, nachystejte si marcipánovou náplň. Namleté mandle promíchejte s moučkovým cukrem, přidejte na kousky nakrájené máslo a bílek a vše zpracujte do konzistence krému. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  6. Když je těsto vykynuté, vyložte 2 plechy pečicím papírem. Těsto vyválejte na dlouhý šál, nejlépe o velikosti 15×50 cm, a tento pruh rozkrájejte na trojúhelníky s 10 cm velkou základnou.
  7. Do širší části trojúhelníku naneste lžíci marcipánového krému, naskládejte rebarboru a od základny směrem nahoru rohlíčky stočte. Aby se do rohlíčku vešlo co nejvíce náplně, je dobré základnu ještě trochu roztáhnout do stran. Celý trojúhelník můžete i vyválet, aby byl větší.
  8. Když pak rohlíček zamotáte, po stranách bude náplň trochu koukat, proto je dobré tyto kraje prsty stlačit a díru tak "zalepit", nebude vám pak během pečení náplň vytékat.
  9. Rohlíčky přeneste na připravené plechy a položte je úzkým cípem dolů. Takto je nechte 30 minut kynout. Troubu dejte předehřívat na 180 °C.
  10. Vykynuté rohlíčky pomašlujte rozkvedlaným vejcem a posypte mandlemi. Poté je pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15 minut.

Máte radši klasiku? Zkuste kynuté buchty podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové

Nebo pro vás máme další kynuté dobroty:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty