Suroviny
- bílé fazole (sterilované, scezené a propláchnuté) 200 g
- červené fazole (sterilované, scezené a propláchnuté) 200 g
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 1 ks
- červená paprika 1 ks
- pórek 10cm kousek
- rostlinný olej 1 lžička
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- krájená rajčata (sterilovaná) 100 g
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- bobkový list 1 ks
- zeleninový vývar 800 ml
- feta sýr 80 g
- gouda 80 g
- koriandr 1/2 menšího svazku
- červená chilli paprička 2 ks
- sůl
- pepř
- tortilla 2 ks
Postup přípravy
- Připravte zeleninu – fazole sceďte, cibuli, česnek, mrkev, papriku i pórek nakrájejte na kousky.
- Na rozpáleném oleji orestujte česnek, cibuli a mrkev. Přidejte uzenou papriku, rajčata a koření. Vsypte fazole (asi třetinu nechte zatím stranou), zalijte vývarem a vařte na mírném ohni asi 20 minut.
- Připravte náplň na quesadillu. Pórek smíchejte s paprikou, zbylými fazolemi, fetou, goudou, koriandrem a chilli papričkou. Osolte a opepřete.
- Tortilly z jedné strany opečte, na opečenou stranu vždy rozdělte asi čtvrtinu sýrové směsi, přehněte a opečte z obou stran nasucho.
- Z polévky vyjměte bobkový list a rozmixujte ji dohladka. Dochuťte solí a pepřem.
- Polévku rozdělte do misek, přidejte zbylou zeleninovo-sýrovou směs a servírujte s kousky quesadilly nakrájenými na čtvrtky.
PRIMA TIPY:
- Do polévky můžete přidat i trochu kukuřice nebo kousky pečené papriky – získá ještě výraznější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, použijte více chilli nebo přidejte pár kapek pálivé omáčky.
- Quesadillu můžete připravit i s pečeným nebo grilovaným kuřecím masem – bude ještě sytější.

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také italskou minestrone s fazolemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Italská minestrone s bazalkovým pestem – hustá polévka plná zeleniny, fazolí a těstovin