Masové kuličky
- mleté hovězí maso (nebo směs vepřového a hovězího, případně krůtí) 750 g
- dlouhozrnná rýže (nevařená) 1/2 hrnku
- máta (nasekaná) 1/3 hrnku
- česnek (nasekaný) 3 stroužky
- sůl 1 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 ½ lžičky
- vejce (velké) 1 ks
Polévka
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (na kostičky) 1 hrnek
- mrkev (na půlkolečka) 2 ks
- řapíkatý celer (na plátky) 3 řapíky
- brambory (velké, nakrájené na kostičky) 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rajčatová passata 300 ml
- rajče (na kostičky) 4 ks
- hovězí vývar (nebo drůbeží) 8 hrnků
- česnek (nasekané) 3 stroužky
- bobkový list 2 ks
- oregano 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- zelené fazolky (nakrájené na kousky) 250 g
- cuketa (nakrájená na čtvrtkolečka) 1 ks
- koriandr (čerstvý, k podávání)
- paprička jalapeňo (na plátky, k podávání)
- limetka (na klínky nebo limetová šťáva k podávání)
- kukuřičné tortilly (k podávání)
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na masové kuličky a promíchejte je. Vytvarujte z nich malé kuličky o průměru 1 cm a rozložte je v jedné vrstvě na plech.
- Ve velkém hrnci na středním plameni osmahněte na olivovém oleji cibuli, mrkev, celer a brambory. Přidejte rajčata nakrájená na kostičky a nechte zkaramelizovat. Poté přidejte rajčatovou passatu, vývar, česnek, bobkové listy, sušené oregano a římský kmín. Na středním plameni přiveďte k varu a poté plamen stáhněte.
- Přidejte masové kuličky a pokračujte v dušení, dokud nejsou uvařené, asi 20-40 minut. Během posledních 10 minut vaření přidejte do polévky zelené fazolky a cuketu. Podávejte s koriandrem, plátky jalapeño papriček, klínky limetky a tortillami.
Syté polévky, které nahradí hlavní jídlo najdete i v české kuchyni. Vyzkoušejte například poctivou gulášovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE