Polévka
- bílé fazole 300 g
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer (menší) 1/2 bulvy
- cibule 1 ks
- sádlo 100 g
- hladká mouka 100 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Lokše
- vejce 1 ks
- voda 1 lžíce
- hrubá mouka 150 g + na podsypání
Postup přípravy
- Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Druhý den je uvařte v téže vodě doměkka.
- Mezitím oloupejte mrkev, petržel, celer a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Zhruba po 30–45 minutách je přisypte k fazolím, aby se společně uvařily doměkka.
- V pánvi rozehřejte sádlo, vsypte do něj mouku a promíchávejte na středním stupni, až vznikne zlatavá jíška. Vmíchejte ji k uvařeným fazolím a zelenině. Povařte ještě 10 minut. Dochuťte solí a pepřem, česnek oloupejte a prolisujte do polévky.
- Než se polévka uvaří, připravte lokše. Z vejce, vody a hrubé mouky vypracujte tuhé těsto. Pracovní plochu podsypte zlehka moukou a těsto rozválejte na plát silný 1–2 mm. Důkladně ho pomoučete a stočte do ruličky. Ostrým nožem krájejte tenké nudle.
- V jiném hrnci uvařte zhruba 2 l vody. Vsypte do ní nudle a vařte je doměkka, zhruba 2 minuty. Přidejte je do hotové polévky.
Fazolová lokšová polévka ze Slovácka Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vyzkoušejte také tradiční hrachovou polévku se slaninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE