Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Fazolová lokšová polévka ze Slovácka

Moje hodnocení
2x

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka vařívala o každém pátku a o Štědrém dnu. Dodnes se tato tradice dodržuje třeba v Hluku. Místní lokše, tedy nudle do polévky, se vyznačují značnou délkou. Připravovaly se vždy čerstvé, dopředu se chystaly jen před velkou událostí, například před svatbou.

4 porce
90 minut
česká

Polévka

Lokše

Postup přípravy

  1. Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Druhý den je uvařte v téže vodě doměkka.
  2. Mezitím oloupejte mrkev, petržel, celer a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Zhruba po 30–45 minutách je přisypte k fazolím, aby se společně uvařily doměkka.
  3. V pánvi rozehřejte sádlo, vsypte do něj mouku a promíchávejte na středním stupni, až vznikne zlatavá jíška. Vmíchejte ji k uvařeným fazolím a zelenině. Povařte ještě 10 minut. Dochuťte solí a pepřem, česnek oloupejte a prolisujte do polévky.
  4. Než se polévka uvaří, připravte lokše. Z vejce, vody a hrubé mouky vypracujte tuhé těsto. Pracovní plochu podsypte zlehka moukou a těsto rozválejte na plát silný 1–2 mm. Důkladně ho pomoučete a stočte do ruličky. Ostrým nožem krájejte tenké nudle.
  5. V jiném hrnci uvařte zhruba 2 l vody. Vsypte do ní nudle a vařte je doměkka, zhruba 2 minuty. Přidejte je do hotové polévky.

Vyzkoušejte také tradiční hrachovou polévku se slaninou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty