Najděte si recept
Na co máte chuť?

Fazolová polévka
I když se už začíná oteplovat, pořád se nám mohou hodit recepty na syté a hřejivé polévky. Fazolová je jistota, za to vám ručíme! ;)
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- bílé fazole 300 g
- vepřové sádlo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 1 lžíce
- sladká (nebo pálivá) paprika 1 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- slepičí (nebo kuřecí) vývar 1 200 ml
- bobkový list 2 ks
- sůl, pepř
- petrželka
- chléb na podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Fazole propláchněte a namočte do vody přes noc. Pak podle potřeby ještě dolijte vodu, přidejte trošku soli a vařte je doměkka, každé luštěniny se vaří jinak dlouho, chce to kontrolovat. Slijte je a nechte stranou.
- Na sádle orestujte nasekanou cibulku. Přidejte nasekaný česnek, restujte. Poté vmíchejte protlak a zase orestujte. Snižte teplotu, zaprašte moukou a za stálého míchání vytvořte jíšku, restujte asi minutu.
- Přidejte papriku, nechte ji v jíšce rozpustit, přidejte bobkové listy, zalijte studeným vývarem a zvyšte teplotu.
- Jakmile začne polévka vřít, zase snižte teplotu, vmíchejte uvařené fazole, dochuťte solí a pepřem a vařte nezakryté asi 20 minut. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a podávej třeba s chlebem.
- Tip: Do fazolové polévky se hodí i brambory. Oloupejte je, nakrájejte na kostičky a dejte je do polévky hned po zalití vývarem, aby se stihly uvařit doměkka.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!