Suroviny
- fazole (sušené) 150 g
- voda 1,5 litru
- cibule 2 ks
- bobkový list 4 ks
- nové koření 6 kuliček
- pepř celý 3 kuličky (nebo podle chuti)
- sůl 3 lžičky (nebo podle chuti)
- máslo 1 lžička
- ocet (ume) 1–2 lžíce (nebo podle chuti)
A Hanka je ráda, protože tahle polévka je plná zdravých rostlinných bílkovin a navíc je neskutečně jednoduchá a rychlá. Lze ji doplnit zakysanou smetanou.
Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Postup přípravy
- Fazole nasypte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat – ideálně v chladnějším špajzu, ale nevadí ani na kuchyňské lince, pokud není velké horko. Fazole můžete máčet klidně i celý den a noc, ale jednou či dvakrát vyměňte vodu (zejména v teplém počasí).
- Cibuli oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny, koření zabalte do gázy. Fazole slijte a zalijte 1,5 l vody. Přidejte cibuli a koření a přiveďte v tlakovém hrnci k varu, natlakujte a vařte 30 minut. Pokud jste fazole máčeli den a noc, stačí zhruba 25 minut, pokud nemáte tlakový hrnec, počítejte s 1–1,5 hodinou.
- Vyjměte cibuli a koření. Třetinu až polovinu fazolí s částí vývaru rozmixujte ponorným mixérem a přeceďte zpět do polévky. S výkonným mixérem pasírování odpadá. Rozmixované fazole polévku skvěle zahustí.
- Vmíchejte máslo nebo ghí, osolte a dochuťte umeoctem. Můžete posypat pažitkou, ptačincem nebo polníčkem a podávat se zakysanou smetanou.