Suroviny
- kuřecí prsa (menší kuřecí prsní řízky) 2 ks
- zralá rajčata, rozpůlená 5 ks
- cibule, oloupaná a rozpůlená 1 ks
- česnek, oloupaný 2 stroužky
- černý pepř 3 kuličky
- chipotle vločky 1/2 lžičky + k podávání
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí nebo zeleninový vývar 750 ml
- sůl
K podávání
- avokádo 1 ks
- limetka 1 ks
- jalapeño paprička, nakrájená na kolečka 1 ks
- svazek koriandru
- kukuřičné tortilly, nakrájené na cca 1 cm silné proužky 3 ks
- rostlinný olej na smažení
Postup přípravy
- Kuřecí prsa omyjte, vložte je do osolené vroucí vody a uvařte doměkka.
- Uvařené maso poté vidličkami natrhejte na vlákna a uchovávejte ho v teple.
- Mezitím rozehřejte nasucho velkou silnostěnnou pánev a řeznou stranou dolů do ní vložte rajčata s cibulí a celé stroužky česneku.
- Opékejte až do okamžiku, kdy se na rajčatech a cibuli začnou tvořit černé flíčky.
- Poté zeleninu stáhněte z ohně a nechte ji vychladnout.
- Vychladlou zeleninu poté dejte společně s pepřem a chipotle vločkami do nádoby mixéru a vše rozmixujte dohladka.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přilijte rozmixovanou rajčatovou směs a vše nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut probublávat.
- Jakmile je rajčatová směs mírně zredukovaná, přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a zhruba 15 minut společně povaříte. Na závěr dochuťte solí.
- Těsně před podáváním rozehřejete ve středně velké pánvi asi centimetrovou vrstvu oleje a po částech v něm dozlatova osmažte tortillové proužky.
- Přebytečného oleje je zbavíte na papírové utěrce.
- Avokádo zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na plátky, které zakápněte limetovou šťávou.
- Natrhané kuřecí maso rozdělte do polévkových misek, zalijte rajčatovou polévkou a přidejte osmažené tortillové proužky.
- Ozdobte plátky avokáda, nakrájenou jalapenos papričkou, několika lístky čerstvého koriandru a posypte chipotle vločkami.
- Podle chuti můžete zakápnout limetovou šťávou.
Sopa azteca - pikantní mexická polévka s kuřecím masem Zdroj: Kublanka