Sopa azteca – pikantní mexická polévka s kuřecím masem

Moje hodnocení
6x

Zamilovali jste si mexickou kuchyni a přemýšlíte, čím doma začít? Za nás je to pikantní polévka, takzvaná sopa azteca. Její štiplavá chuť je skvělá, navíc ještě s kuřecím masem a křupavými plátky tortilly.

4 porce
60 minut
mexická

Suroviny

  • kuřecí prsa (menší kuřecí prsní řízky) 2 ks
  • zralá rajčata, rozpůlená 5 ks
  • cibule, oloupaná a rozpůlená 1 ks
  • česnek, oloupaný 2 stroužky
  • černý pepř 3 kuličky
  • chipotle vločky 1/2 lžičky + k podávání
  • olivový olej 2 lžíce
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 750 ml
  • sůl

K podávání

  • avokádo 1 ks
  • limetka 1 ks
  • jalapeño paprička, nakrájená na kolečka 1 ks
  • svazek koriandru
  • kukuřičné tortilly, nakrájené na cca 1 cm silné proužky 3 ks
  • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa omyjte, vložte je do osolené vroucí vody a uvařte doměkka.
  2. Uvařené maso poté vidličkami natrhejte na vlákna a uchovávejte ho v teple.
  3. Mezitím rozehřejte nasucho velkou silnostěnnou pánev a řeznou stranou dolů do ní vložte rajčata s cibulí a celé stroužky česneku.
  4. Opékejte až do okamžiku, kdy se na rajčatech a cibuli začnou tvořit černé flíčky.
  5. Poté zeleninu stáhněte z ohně a nechte ji vychladnout.
  6. Vychladlou zeleninu poté dejte společně s pepřem a chipotle vločkami do nádoby mixéru a vše rozmixujte dohladka.
  7. Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přilijte rozmixovanou rajčatovou směs a vše nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut probublávat.
  8. Jakmile je rajčatová směs mírně zredukovaná, přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a zhruba 15 minut společně povaříte. Na závěr dochuťte solí.
  9. Těsně před podáváním rozehřejete ve středně velké pánvi asi centimetrovou vrstvu oleje a po částech v něm dozlatova osmažte tortillové proužky.
  10. Přebytečného oleje je zbavíte na papírové utěrce.
  11. Avokádo zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na plátky, které zakápněte limetovou šťávou.
  12. Natrhané kuřecí maso rozdělte do polévkových misek, zalijte rajčatovou polévkou a přidejte osmažené tortillové proužky.
  13. Ozdobte plátky avokáda, nakrájenou jalapenos papričkou, několika lístky čerstvého koriandru a posypte chipotle vločkami.
  14. Podle chuti můžete zakápnout limetovou šťávou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty