Suroviny
- kuřecí prsní řízek (menší ) 2 ks
- rajčata (zralá, rozpůlená) 5 ks
- cibule (oloupaná a rozpůlená) 1 ks
- česnek (oloupaný) 2 stroužky
- černý pepř 3 kuličky
- chipotle vločky (chipotle vločky) 1/2 lžičky + k podávání
- olivový olej 2 lžíce
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 750 ml
- sůl
K podávání
- avokádo 1 ks
- limetka 1 ks
- paprička jalapeňo (nakrájená na kolečka) 1 ks
- koriandr (svazek )
- tortilla (kukuřičné, nakrájené na cca 1 cm silné proužky) 3 ks
- rostlinný olej (na smažení)
Postup přípravy
- Kuřecí prsa omyjte, vložte je do osolené vroucí vody a uvařte doměkka.
- Uvařené maso poté vidličkami natrhejte na vlákna a uchovávejte ho v teple.
- Mezitím rozehřejte nasucho velkou silnostěnnou pánev a řeznou stranou dolů do ní vložte rajčata s cibulí a celé stroužky česneku.
- Opékejte až do okamžiku, kdy se na rajčatech a cibuli začnou tvořit černé flíčky.
- Poté zeleninu stáhněte z ohně a nechte ji vychladnout.
- Vychladlou zeleninu poté dejte společně s pepřem a chipotle vločkami do nádoby mixéru a vše rozmixujte dohladka.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přilijte rozmixovanou rajčatovou směs a vše nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut probublávat.
- Jakmile je rajčatová směs mírně zredukovaná, přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a zhruba 15 minut společně povaříte. Na závěr dochuťte solí.
- Těsně před podáváním rozehřejete ve středně velké pánvi asi centimetrovou vrstvu oleje a po částech v něm dozlatova osmažte tortillové proužky.
- Přebytečného oleje je zbavíte na papírové utěrce.
- Avokádo zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na plátky, které zakápněte limetovou šťávou.
- Natrhané kuřecí maso rozdělte do polévkových misek, zalijte rajčatovou polévkou a přidejte osmažené tortillové proužky.
- Ozdobte plátky avokáda, nakrájenou jalapenos papričkou, několika lístky čerstvého koriandru a posypte chipotle vločkami.
- Podle chuti můžete zakápnout limetovou šťávou.
Sopa azteca - pikantní mexická polévka s kuřecím masem 2 Zdroj: Kublanka