Sopa azteca - pikantní mexická polévka s kuřecím masem
Zdroj: Kublanka
Sopa azteca - pikantní mexická polévka s kuřecím masem
Zdroj:
Kublanka
Zamilovali jste si mexickou kuchyni a přemýšlíte, čím doma začít? Za nás je to pikantní polévka, takzvaná sopa azteca. Její štiplavá chuť je skvělá, navíc ještě s kuřecím masem a křupavými plátky tortilly.
Postup přípravy
-
Kuřecí prsa omyjte, vložte je do osolené vroucí vody a uvařte doměkka.
-
Uvařené maso poté vidličkami natrhejte na vlákna a uchovávejte ho v teple.
-
Mezitím rozehřejte nasucho velkou silnostěnnou pánev a řeznou stranou dolů do ní vložte rajčata s cibulí a celé stroužky česneku.
-
Opékejte až do okamžiku, kdy se na rajčatech a cibuli začnou tvořit černé flíčky.
-
Poté zeleninu stáhněte z ohně a nechte ji vychladnout.
-
Vychladlou zeleninu poté dejte společně s pepřem a chipotle vločkami do nádoby mixéru a vše rozmixujte dohladka.
-
Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přilijte rozmixovanou rajčatovou směs a vše nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut probublávat.
-
Jakmile je rajčatová směs mírně zredukovaná, přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a zhruba 15 minut společně povaříte. Na závěr dochuťte solí.
-
Těsně před podáváním rozehřejete ve středně velké pánvi asi centimetrovou vrstvu oleje a po částech v něm dozlatova osmažte tortillové proužky.
-
Přebytečného oleje je zbavíte na papírové utěrce.
-
Avokádo zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na plátky, které zakápněte limetovou šťávou.
-
Natrhané kuřecí maso rozdělte do polévkových misek, zalijte rajčatovou polévkou a přidejte osmažené tortillové proužky.
-
Ozdobte plátky avokáda, nakrájenou jalapenos papričkou, několika lístky čerstvého koriandru a posypte chipotle vločkami.
-
Podle chuti můžete zakápnout limetovou šťávou.
Sopa azteca - pikantní mexická polévka s kuřecím masem 2
Zdroj: Kublanka
Sopa azteca - pikantní mexická polévka s kuřecím masem 2
Zdroj:
Kublanka